Confidenţialitate

Bilanțul DNA pentru 2022: 72 de dosare legate de pandemie au fost trimise în judecată, iar altele 90 sunt în lucru | AUDIO

Direcția Națională Anticoruptie își face bilanţul pe anul trecut: au fost trimise în judecată 72 de dosare „cu zeci de inculpaţi” în legătură cu pandemia, spune procurorul șef DNA Crin Bologa. Potrivit acestuia, sunt în lucru alte 90 de cauze privind infracţiuni legate de situaţia pandemică, în care sunt deja suspecte sau inculpate peste 122 de persoane. Prejudiciile estimate sunt enorme, declară Crin Bologa.

Șeful DNA spune că cetățenii și-au recăpătat încrederea în procurorii anticorupție, dovada fiind creșterea numărului de sesizări

„Începând cu anul 2015 și până în anul 2019, s-a înregistrat un trend descendent al sesizărilor primite de la cetățeni. Apoi, începând cu anul 2020, aceste sesizări au început să crească. Din punctul nostru de vedere, arată o creșetere a încrederii cetățenilor. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție a întâmpinat și dificultăți legate de efectele continue ale modificărilor legislative, ale unor decizii ale Curții Constituționale care au atras după sine pierderea de competență materială și personală în ultimii trei ani”, a explicat șeful DNA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Crin Bologa – șeful DNA: „Încărcătura de dosare în toți cei 3 ani se situează undeva la 60 de dosare pe procuror”

Pe de altă parte, DNA este așteptată să performeze în condițiile în care trece printr-o acută lipsă de personal. Practic, un procuror trebuie să se ocupe de 60 de anchete, spune Crin Bologa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Activitatea de urmărire penală în cursul anului 2022 s-a desfășurat la Direcția Națională Anticorupție cu un număr de 93 de procurori – cel mai scăzut număr de procurori din ultima perioadă dacă nu din istoria DNA. Și cu atât mai mult este meritorie activitatea acestora.

În cei trei ani am efectuat urmărirea penală cu o medie de 100-102 procurori. O medie de peste 6000 de dosare în fiecare an. În fiecare an din ultimii trei s-a înregistrat o creștere a acestui număr de dosare ca urmare atât a sesizărilor cetățenilor, dar și a sesizărilor procurorilor din oficiu. Încărcătura de dosare în toți cei 3 ani se situează undeva la 60 de dosare pe procuror”, a mai spus Crin Bologa.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: O femeie din Covasna nu a putut accesa dosarul medical al fiului mort pentru că nu avea acordul acestuia. Reacția Avocatului Poporului | AUDIO