Confidenţialitate

O femeie din Covasna nu a putut accesa dosarul medical al fiului mort pentru că nu avea acordul acestuia. Reacția Avocatului Poporului | AUDIO

Situație absurdă: o femeie din Covasna nu a avut acces la dosarul medical al băiatului decedat într-un accident pentru că legea prevede că e obligatoriu acordul pacientului. După ce a fost sesizat de Avocatul Poporului, Ministerul Sănătății a pregătit o ordonanță de urgență care va modifica legea privind drepturile pacientului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Avocatul Poporului a cerut Ministerului Sănătății să modifice legea privind drepturile pacientului, după ce unei femei din Covasna i s-a refuzat, la spital, eliberarea documentelor medicale ale fiului său, victima unui accident rutier. Accidentul s-a petrecut anul trecut, în comuna Micfalău, iar fiul femeii a ajuns la spital în stare gravă și în aceeași zi a și decedat.

Legea prevede că inclusiv după decesul pacientului, rudele pot avea acces la informațiile privind starea de sănătate, rezultatele investigațiilor, diagnostic, tratament doar dacă pacientul și-a dat consimțământul scris.

În urma accidentului din Covasna, a survenit decesul și pacientul nu a mai apucat să își exprime acest acord și să indice persoana care va avea acces deplin la dosarul său medical.

Ministrul Sănătății a informat Avocatul Poporului că vor fi corectate lacunele legislative pentru a nu mai fi astfel de situații de viitor și în acest sens are deja pe circuitul intern de avizare o Ordonanță de urgență de completare a Legii 46 din 2003 privind drepturile pacientului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mii de români și-au descărcat online certificatele de cazier judiciar în primele 24 de ore, anunță MAI