Confidenţialitate

Belgia și Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate și sprijin pe zece ani. Volodimir Zelenski: Pentru prima dată, un astfel de acord specifică numărul exact de avioane de luptă F-16 care vor fi livrate Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul Belgiei, Alexander de Croo au semnat marți, 28 mai, un acord bilateral de securitate și sprijin pe zece ani. Documentul include un ajutor militar de cel puțin 977 de milioane de euro pe care Belgia se angajează să îl furnizeze anul acesta Ucrainei, dar și un angajament al acestei țări de a sprijini Ucraina în următorii 10 ani, conform acordului. „Pentru prima dată, un astfel de acord specifică numărul exact de avioane de luptă F-16 – 30 – care vor fi livrate Ucrainei până în 2028, primele sosind deja în acest an”, a precizat Volodimir Zelenski pe platforma X.

Și premierul Belgiei a anunțat semnarea acordului pe pagina sa de X.

Cu o zi în urmă, Spania s-a angajat să furnizeze Ucrainei rachete suplimentare de apărare aeriană, care să ajute la combaterea celor aproape 3.000 de bombe pe care, potrivit liderului de la Kiev, Rusia le lansează împotriva Ucrainei în fiecare lună.

Totodată, președintele ucrainean și premierul spaniol Pedro Sanchez au semnat un acord bilateral de securitate, prin care Spania alocă un ajutor militar de un miliard de euro Ucrainei în 2024 și cinci miliarde de euro până în 2027. Mai multe tancuri Leopard și muniție pentru artilerie sunt, de asemenea, incluse în pachet.

În continuare, un ajutor de 6,5 miliarde de euro pentru Ucraina este blocat de un veto al Ungariei, stat considerat ca fiind cel mai apropiat aliat al Rusiei din blocul celor 27 de țări.

Sursa foto: X / Alexander de Croo

Citește și: Volodimir Zelenski, primit la Madrid de Felipe al VI-lea – Regele Spaniei. El Pais: Ucraina ar putea primi rachete Patriot și tancuri Leopard de la Spania | VIDEO | GALERIE FOTO