Confidenţialitate

BBC: Un ucrainean a povestit cum a fost torturat de soldații ruși cât a fost prizonier. Acum învață să meargă din nou | AUDIO

Ucrainenii luați prizonieri de ruși sunt torturați și mulți revin acasă cu răni grave, infecții și chiar membre amputate. Un tânăr ucrainean de 31 de ani care a reușit să revină în țară în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a povestit pentru BBC despre suferințele îndurate de când a fost capturat de soldații ruși.

Nikita are 31 de ani, iar calvarul lui a început în martie, când rușii au năvălit în Andriivka, un sătuc aflat la vest de Kiev, scrie BBC. Împreună cu tatăl vitreg, soția și fiul lui de 5 ani, se ascundeau într-o pivniță rece și umedă.

Acolo i-au descoperit soldații ruși, i-au bătut pe el și pe tatăl lui, i-au legat la ochi și i-au dus pe un câmp. Le-au umplut bocancii cu apă, apoi i-au pus să se încalțe cu ei, cu o cheie pe care au răsucit-o în carne le-au făcut găuri în degete, după care i-au pus să stea 3-4 nopți, întinși pe câmp, cu fața în jos, în ploaie. La un moment dat, Nikita nu și-a mai simțit picioarele de frig.

Cei doi au fost duși apoi în Rusia cu un avion. Dezlegat în sfârșit la ochi, Nikita a văzut că degetele de la picioare i se înnegriseră din cauza degerăturilor. Într-un spital de campanie a fost bandajat și atât, apoi dus într-o închisoare din orașul rus Kursk, unde a fost tuns, bătut în fiecare zi și pus să învețe, alături de ceilalți prizonieri cântece patriotice rusești și imnul Rusiei.

Toți prizonierii semnau acolo documente prin care declarau să au fost bine tratați,, hrăniți și îngrijiți. El a primit o injecție cu antibiotic, iar bandajul i se schimba o dată la 3 zile, dar starea i s-a agravat. La un dat unul din degetele de la picioare i-a căzut, așa că a fost operat.

După operație, a aflat că urma să revină în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia. Timp de două săptămâni nu a putut sta în picioare. Acum învață din nou să meargă și abia așteaptă să își revadă soția și copilul, ajunși între timp în Belgia.

Sursa foto: BBC

Citește și: Kiev: Jurnalistă ucraineană ucisă, joi seară, în timpul bombardamentelor ruse

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.