Confidenţialitate

Ucraina speră ca vineri să poată evacua civilii ascunși în subteranul combinatului Azovstal. Aproximativ 1000 de persoane se ascund acolo | AUDIO

Ucraina speră ca astăzi să înceapă evacuarea celor aproximativ o mie de civili din catacombele combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, anunță agenția Reuters care citează o sursă apropiată președintelui Volodymyr Zelenskiy. De partea cealaltă, agenția de presă rusă TASS scrie că președintele Vladimir Putin a acceptat evacuarea civililor din ruinele uzinei, nu și a militarilor de aici. 600 dintre militari sunt răniți, iar Moscova cere ca ei să se predea. Atacurile asupra combinatului au continuat în ultimele ore, cel puțin un militar ucrainian a fost ucis.

După negocieri intense, mediate chiar de secretarul general al ONU, la Moscova și Kiev, Ucraina a plănuit o operațiune de salvare a civililor de combinat, printre care nou născuți, copii, femei și bătrâni. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că civilii pot pleca liberi din combinate, unde vor ei, însă nu și militarii, care spune Dmitry Peskov, trebuie să se predea.

Între timp, ofensiva rușilor în estul Ucrainei a continuat în ultimele 12 ore, inclusiv în Dnipropetrovsk Oblast, între Zaporojie și Harkiv.

Citește și: Civilii ascunși în combinatul Azovstal trec prin clipe dramatice. „Situația este catastrofală, trebuie salvați imediat”

Bilanțului atacului rus din Kiev: O persoană decedată și 4 rănite

Iar primarul Kievului, Vitalie Klitschko, a făcut bilanțul atacului cu rachete de aseară, asupra unui cartier de blocuri din capitală, chiar în timp ce secretarul general al ONU se afla în oraș. O persoană ar fi decedat, alte 4 au fost rănite și numeroase apartamente au fost distruse.

Între timp, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a scris pe Twitter că lumea datorează Ucrainei securitate după ce a convins în anii ’90 Kievul să renunțe la armele sale nucleare: „Cerem statelor să decidă ce garanții de securitate ne pot da”, este solicitarea șefului diplomației de la Kiev.

Sursa foto: Twitter / MFA of Ukraine

Citește și: Cum arată buncărul cu 6 nivele al combinatului Azovstal din Mariupol, ultima rezistență a ucrainenilor din orașul asediat de ruși

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.