Basescu va merge la Consiliul European, presedintele nu a vrut sa ii dea mandat premierului

Victor Ponta a afirmat că Traian Băsescu nu l-a informat în legătură cu portofoliul din Comisia Europeană pe care îl va cere pentru România.

Premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis că nu îi dă mandat pentru Consiliul European, unde va merge el.

Victor Ponta susține că, în aceste condiţii, România are o poziţie foarte slabă pentru că nominalizarea comisarului european o face Guvernul, conform legii româneşti şi regulamentelor europene.

‘Îmi pare rău că orgoliul îl împiedică să gândească la ce e mai bine pentru ţară. Cel mai bine pentru ţară ar fi fost să avem un acord preşedinte-premier şi să negociem în interesul României. Nu a fost posibil. Eu am încercat acest lucru, am discutat şi azi cu preşedintele, am luat act de decizia domniei sale’, a spus Ponta.

Ponta a susținut că Traian Băsescu nu l-a informat în legătură cu portofoliul pe care îl va cere.

‘Am purtat discuţia azi cu preşedintele în acest sens, a spus că e treaba domniei sale ce va propune şi ne va informa după aceea’, a adăugat Ponta.

Premierul a susținut că, dacă ar negocia el, ar preciza foarte clar că România are ca prioritate păstrarea portofoliului Agriculturii ,dar a subliniat că prezența lui Traian Băsescu la Bruxelles slăbește poziția României.

‘Nu-l consideră nimeni un partener. Este vorba despre Comisie, care şi va începe activitatea în noiembrie 2014, când domnul Băsescu, cel mai târziu, va pleca din funcţie. Avem o poziţie de negociere foarte slabă, dincolo de faptul că toţi liderii europeni ştiu în ce situaţie politică se află preşedintele ţării’, a mai spus Victor Ponta.