Confidenţialitate

Băsescu despre Codul Silvic: Nimeni nu vrea să se atingă de fondul cauzei

Fostul președinte Traian Băsescu atrage atenția că, în scandalul din jurul Codului Silvic, adevărata problemă nu este cota de piață a firmelor ci stoparea defrișărilor iraționale. Într-un mesaj postat pe Facebook, fostul șef al statului spune că soluția pentru protejarea pădurilor este o clauză de salvgardare prevăzută de Tratatul de la Lisabona.

Traian Băsescu e de părere că nici unul din protagoniştii disputei asupra Codul Silvic nu vrea să atingă fondul cauzei, care este încetarea defrişării sălbatice a pădurilor. Fostul președinte mai spune că problema reală o reprezintă defrişările iraţionale, şi nu cota de piaţă a firmei austriece Schweighofer, iar disputa dintre Ponta şi Iohannis este ”ca şi cum ai da unuia care moare de sete în deşert o bucată de pâine”.

”Problema nu este cum se împarte prada rezultată din defrişarea sălbatică a pădurilor, ci cum eliminăm defrişările şi trecem la exploatarea raţională a pădurilor statului şi, în mod egal, a celor private. Clauza de salvgardare prevăzută în Tratatul de la Lisabona la art. 191, prin care România va avea ca aliat Comisia Europeană, este cea care poate pune capăt defrişărilor iraţionale şi închide apetitul de procese cu care ameninţă austriecii (..) România trebuie să îngrădească defrişările, şi nu comerţul. Pricepeţi, domnilor Iohannis şi Ponta că nu ne puteţi prosti pe toţi cu o dispută falsă legată de împărţirea prăzii între români şi străini, când, de fapt, problema este să nu se mai defrişeze sălbatic pădurea indiferent de cine o face?”, adaugă fostul președinte Traian Băsescu.