Confidenţialitate

Barometrul Nostalgiei Comuniste: “Uneori, comunismul e promovat sub pretextul divertismentului”/ AUDIO

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va monitoriza de luna viitoare evenimentele care prezintă eronat adevărurile legate de comunism.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Barometrul nostalgiei comuniste – așa se va numi proiectul care se vrea a fi un instrument educativ, destinat în special tinerilor, cu scopul de a evita repetarea ororilor comunismului.

Proiectul este lansat chiar în ziua în ziua de naștere a fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului consideră necesar un asemenea demers, pornind de la faptul că se observă o tendință de reabilitare a comunismului .

De multe ori, spune Daniel Șandru, directorul Institutului, astfel de încercări – periculoase pentru democrație – se fac sub pretextul divertismentului.

Daniel Șandru spune că în ţări precum Rusia şi Belarus, divertismentul a fost şi încă reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de inducere a unei false memorii istorice pozitive cu privire la comunism.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va lansa și o linie telefonică la care pot fi sesizate evenimente, imagini sau declarații care – potrivit inițiatorilor – încearcă să prezinte comunismul ca un paradis pierdut sau pe ofițerii de securitate drept eroi.

Printre altele, se va propune schimbarea denumirii unor străzi care poartă numele unor lideri comuniști.

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Citește și: Cum și-a omorât România copiii din orfelinate în comunism | REPORTAJ