Confidenţialitate

“Barbă Albastră”, în premieră la Teatrul “Stela Popescu”

Spectacolul Barbă Albastră va avea premiera, pe 19 ianuarie, la Sala Mică a Palatul Naţional al Copiilor.

În regia și dramatizarea lui Alexander Hausvater, după romanul omonim al prozatorului elvețian Max Frisch, piesa este pusă în scenă de Teatrul Stela Popescu.

Spectacolul introduce publicul într-un univers de vis și imaginație, aflat în conflict permanent cu lumea obiectivă și fragilă în care trăim.

Alexander Hausvater povestește că „Dr. Schaad e un om de succes binecunoscut ca doctor și admirat pentru acțiunile sale filantropice, generozitatea și cultura sa. Dr. Schaad e pasionat de jocul de biliard dar preferă să joace singur, fără partener, bazându-se mai curând pe întâmplare decât pe un joc planificat. Căsătorit de șapte ori, e acuzat de moartea celei de a șaptea soții, Rozalinde. Într-o noapte ploioasă Dr. Schaad intră într-un bar de biliard ca să se joace cu bilele colorate dar mai ales cu instanțe și circumstanțe ale relației lui cu Rozalinde. Bilele sunt eliminate una după alta exact ca mărturiile și evidența vinovăției. Romanul lui Max Frisch m-a atras dintotdeauna pentru căutarea identității și al conștiinței la sfârșitul secolului 20. Într-o societate mecanizată plină de automatisme omul devine un simplu obiect pasiv în mâinile unei autorități invizibile care decide nu numai asupra vinovăției dar și asupra capacității de a iubi. În căutarea succesului, confortului, faimei, puterii, omul modern își pierde capacitatea firească de a iubi și de a-și exprima lumea lui interioară”.

Legenda cavalerului Barbă Albastră versus straniul destin al doctorului Schaad

Un om, din epoca modernă, dar care poartă în suflet o poveste cu rădăcini în lumea lui Charles Perrault, intră într-un bar de biliard.

Experiența închisorii este recentă și tulburătoare, crima de care este acuzat  este teribilă.

Două povești suprapuse creează un univers magic și plin de suspans, într-un spectacol de teatru, muzică, mișcare, dans și pantomimă.

Totul pare un joc de biliard, un joc al eliminării și al singurătății. Jucătorul principal este veșnic îndrăgostit și totuși incapabil să lege o relație profundă cu cineva. O enigmă, în spatele căreia descoperim necesitatea omului de a iubi și de a fi iubit.

În centrul enigmei este femeia, cea care dărâmă barierele lumii fizice prin intuiție și forță interioară în căutarea adevărului.