Confidenţialitate

Bacău: Expoziție de ciuperci la muzeu. Vizitatorii vor fi învățați ce soiuri sunt comestibile și de care să se ferească

Ciupercile adunate la întâmplare pot produce intoxicații grave. Tocmai de aceea, în plin sezon al ciupercilor, Muzeul de Științele Naturii din Bacău organizează o expoziție ce are ca scop  principal să îi învețe pe oameni să identifice corect ciupercile, astfel încât să nu consume soiuri toxice.

Expoziția cu rol educativ e organizată în fiecare toamnă, dar cu toate acestea încă există cazuri de intoxicații, unele chiar grave.

Peste 80 de soiuri de ciuperci, culese din județul Bacău, vor fi expuse de joi până duminică la Muzeul de Științele Naturii din Bacău. Este o expoziție organizată anual de muzeu, prin care specialiștii vor ca oamenii, fie ei culegători sau doar consumatori, să conștientizeze că nu toate ciupercile sunt comestibile.

Vizitatorii vor putea nu doar să vadă ciupercile expuse, dar și să afle de la specialiști cum pot identifica și deosebi ciupercile comestibile de cele toxice.

Deși evenimentul are loc în fiecare toamnă, în continuare sunt oameni care nu fac diferența între ciuperci și ajung să aibă nevoie de ajutor medical.

Numai în ultima lună, la Spitalul Județean de urgență Bacău au ajuns 10 pacienți intoxicați cu ciuperci. 5 dintre ei prezentau simptome ușoare și au primit tratament, dar 5 au rămas internați.

Printre ei și persoane în stare gravă, cum a fost cazul unui pacient cu sindrom vestibular din cauza intoxicației cu ciuperci, care a fost internat la neurologie.

Intoxicațiile ușoare presupun în general simptome digestive, care apar de la câteva minute până la câteva ore după ce au fost consumate, la care se adaugă transpirațiile abundente și furnicături ale extremităților.

În cazurile mai grave pot să apară halucinații, convulsii sau chiar comă, intoxicația cu ciuperci fiind o urgenţă medicală.

Citește și: Scumpirile în sezonul târgurilor de toamnă. Producătorii au încercat să nu mărească prețurile foarte mult: „Sunt un om maleabil că scad, urc, fac cum trebuie” | AUDIO

Foto: Shutterstock