Confidenţialitate

BAC 2016: Posibilă greșeală de barem la proba de Filosofie, semnalată de un elev din Tulcea. Primele rezultate vor fi afișate marți

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) din Tulcea a inregistrat, luni, o sesizare primita din partea unui absolvent de clasa a XII-a privind o posibila greseala de barem aparuta la proba Filosofie a primei sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an.

Sesizarea primita de ISJ vizeaza punctajul acordat pentru raspunsul la intrebarea numarul 8 al primului subiect din proba Filosofie a examenului de bacalaureat si este semnata de Ioan Suhov, absolvent al Colegiului “Spiru Haret” din municipiu, clasat pe locul al V-lea la Olimpiada Nationala de profil.

Odata publicat baremul, am constatat ca intrebarea numarul 8 de la Subiectul I (…) a fost considerata ca avand drept rezultat raspunsul B, in timp ce raspunsul ales de mine fusese A. (…) Manualul de Filosofie Tip B (profil uman), publicat la editura Corint si aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, precizeaza ca raspunsul A este cel corect“, arata Ioan Suhov intr-o adresa.

Tanarul explica pe larg in adresa raspunsul corect, prezinta argumentele profesorilor si cele mentionate in manualele aprobate de minister, iar la final se arata nemultumit de greseala profesorilor care au intocmit baremul.

Desi poate parea neinsemnat – doar o treime de punct (0,3 din 10), nedreptatea comisa este prezenta“, se mai mentioneaza in sursa citata.

Inspectorul școlar Liliana Coriu a declarat însă, pentru Europa FM, că, în urma analizei, s-a constatat că baremul este corect.  ”Elevul poate depune contestație și după afișarea rezultatelor”, a adăugat inspectorul.

 

Posibile greșeli și în redactarea subiectelor de la proba la Fizică

Aproape 400 de elevi și profesori au semnat o petiție adresată Ministerului Educației.

Ei susțin că unul dintre subiectele de la proba la Fizică a examenului de bacalaureat din acest an ar fi fost redactat greșit.

Ei cer acum Ministerului Educației ca subiectul cu pricina să fie notat cu punctaj maxim indiferent de modul în care candidații au rezolvat problema.

În plus, Andu Oautu, profesor la Colegiul Naţional din Iaşi, cel care a sesizat greșeala, i-a trimis ieri o scrisoare premierului Dacian Cioloş, în care îi solicită intervenţia pentru ca Ministerul Educaţiei să decidă acordarea punctajului maxim în cazul problemei formulată greşit.

Absolvenţii de liceu – care au dat examenul de bacalaureat – vor afla marți primele rezultate.

Tot marți vor putea fi depuse și contestaţiile, între orele 16.00 și 20.00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 16 iulie.

Absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul în această sesiune se pot înscrie la cea de-a doua, care se va desfăşura în perioada august-septembrie.