Azi are loc Festivalul Sâmbra Oilor

„Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral. Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta devine an de an gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară.

Câteva mii de persoane sunt așteptate duminică pe dealul de la Huta Certeze la cea de-a 60-a ediție a festivalului „Sâmbra Oilor“

Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii.

După toate acestea, se măsoară şi se crestează pe un răboj laptele dat de oile fiecărui sâmbraş. Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii.

Pe lângă tradițiile păstrate în decursul timpului, au loc spectacole în costume populare, care adună mii de oameni la un loc. Tocmai din acest motiv și traficul în zonă este restricționat azi până seara. Circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone va fi deviată de pe DN19.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare