Confidenţialitate

Avocatul Poporului: Dezastru în penitenciare

Un raport întocmit de Avocatul Poporului, la capătul a 11 luni de verificări,  trage un semnal de alarmă cu privire la condițiile din penitenciare și centre de reținere. Una dintre probleme se referă la faptul că deţinuţi cu probleme psihice stau împreună cu alţi condamnaţi. În unele unităţi nu există niciun medic psihiatru. De altfel, în general, în peniteniciare există un deficit de personal medical, a constatat Avocatul Poporului. Instituția recomandă ca o atenție sporită să le fie acordată deţinuţilor seropozitivi, neînscrişi în Programul Naţional HIV/SIDA.

Pe de altă parte, condiţiile din penitenciare sunt necorespunzătoare: clădirile sunt foarte vechi, aerisirea este deficitară, instalaţiile sanitare deteriorate sau sunt prea puține dușuri ori toalete. În multe cazuri sunt infiltraţii, umezeală și mucegai. Nu lipsesc, gândacii și șobolanii. O altă problemă: penitenciarele sunt supra-aglomerate. Este cazul celor din Iaşi, Focşani şi Mărginen, unde oamenii stau îngrămădiți.

Referitor la calitatea apei şi a hranei, deţinuţii au reclamat lipsa varietăţii hranei şi, în unele cazuri, a cantităţii acesteia. În multe locuri, hrana este servită în camere, pe genunchi, pe marginea patului.

O altă problemă semnalată: preţul produselor comercializate în penitenciare, dar şi al convorbirilor telefonice, sunt mai mari.