Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Piaţa muncii

România se confruntă cu o criză din ce în ce mai dură de forță de muncă.

Iată 3 știri doar din ultima săptămână: Prima: practic toate hotelurile și restaurantele de pe litoral, care vor deschide afacerea pentru mini-vacanța de 1 mai, au deficit uriaș de personal, de aproximativ 50%. Federația Patronatelor din Turismul Românesc susține că a tot fost lipsă de personal în ultimii ani, dar anul acesta e cea mai gravă situație de la Revoluție încoace. Președintele acestei Federații – și, de altfel, cel mai mare investitor de pe Litoral, Mohammad Murad – spune că hotelierii nu mai găsesc cameriste nici cu un salariu net de 500 de euro la hotelurile de trei stele, plus taxe, plus mâncare, iar un bucătar bun nu acceptă un salariu mai mic de 3.000 de euro.

“De disperare, o să ajungem să angajăm tractoriști pe posturile de bucătari și cameriste”, se plânge omul de afaceri, citat de site-ul profit.ro. Consecința: servicii mai proaste pentru turiști, mai multe afaceri închise.

A doua știre: Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii cere Guvernului să elimine limitele puse la importul de forță de muncă din afara Uniunii Europene. Anul acesta, în România pot fi angajați maximum 7.000 de muncitori non-UE în România – o creștere cu 1.500 de locuri față de anul trecut. Investitorii consideră însă că aceste limitări sunt totalmente nejustificate, în condițiile în care ei estimează că deficitul de forță de muncă din țara noastră depășește jumătate de milion de angajați.

A treia știre: patronii firmelor mici și mijlocii cer Guvernului să taie ajutoarele sociale pentru românii apți de muncă. Potrivit acestor antreprenori, multitudinea de ajutoare sociale
descurajează munca și nu ajută în niciun fel economia. Interesant că, din punct de vedere statistic, România are o rezervă de 4 milioane de oameni apţi de muncă, dar care nu sunt salariaţi. Adică doar 4,8 milioane de persoane dintr-un total de 8,8 milioane de oameni care formează populaţia activă au statut de salariat, rata de angajare raportată la populaţia aptă de muncă fiind astfel de 55% la nivel naţional, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Mediafax.

Sunaţi-ne dacă ați plecat din România la muncă, în străinătate – să ne spuneți în ce condiții v-ați întoarce pentru un job aici, de pildă – sau de ce nu v-ați întoarce. Sunați-ne dacă sunteți antreprenor, patron al unei afaceri mai mici sau mai mari, și nu găsiți angajați, sau ce faceți ca să-i găsiți și, mai ales, cum faceți să-i păstrați.

Sunați-ne dacă sunteți un angajat nemulțumit de locul dv. de muncă și ați vrea să-l schimbați, sau dacă sunteți fără loc de muncă și ați vrea să vă angajați și nu găsiți, în ciuda a ceea ce se spune, că e nevoie peste tot de oameni gata să muncească.

Sunați-ne dacă ați refuzat unul sau mai multe locuri de muncă, să ne spuneți de ce.

Cum credeți că poate fi rezolvată criza de forță de muncă din țara noastră?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.