Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Dragnea sau Tudose?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Aseară, premierul Mihai Tudose a marcat puncte: a obținut demisia a trei din cei patru miniștri pe care-i voia plecați. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au probleme penale, spune Mihai Tudose, și deci nu mai puteau face parte din echipa guvernamentală.

Logic, dar Răzvan Cuc, de la Transporturi, nu are probleme penale, și cu toate acestea a demisionat și el, chiar dacă Liviu Dragnea i-a pictat un tablou ditirambic la declarația de aseară de la miezul nopții – cu Răzvan Cuc, Ministerul Transporturilor este giugiuc, aproape că a spus el. Ministrul Viorel Ilie, în schimb, care e acuzat de procurorii anticorupție că a trucat un concurs de angajare, nu a demisionat și nici nu e sigur că va pleca, deoarece e de la ALDE, nu de la PSD.

Ca atare, nu problemele penale sunt numitorul comun al demisionarilor și nici nu au determinat retragerea tuturor miniștrilor în această situație. Dar ce este comun la cei trei miniștri care au fost forțați să demisioneze, la presiunea lui Tudose? Banii. Accesul la fonduri uriașe. Sevil Shhaideh, la Dezvoltare, stăpână pe vreo 30 de miliarde de lei de cheltuit cu administrațiile locale. Rovana Plumb, la Fonduri Europene, de unde ar trebui să vină miliarde de euro. În fine, Răzvan Cuc, la Transporturi, gestionar al unor bugete imense pentru dezvoltarea infrastructurii. Iată ce-i unește cu adevărat pe cei trei și de unde împotrivirea înverșunată a lui Liviu Dragnea față de plecarea lor, pentru că ei sunt oamenii lui, cu acces la bugete imense.

În răfuiala de ieri seară, Mihai Tudose și-a consolidat autoritatea în Guvern, iar Liviu Dragnea a arătat că încă domină copios partidul. Asta împinge PSD este într-o teribilă dilemă: iată că prim-ministrul și liderul partidului nu pot trăi împreună, dar separat mor. Pentru că prim-ministrul nu poate guverna fără partid, iar șeful partidului nu-și poate menține puterea fără Guvern.

Creșterea puterii lui Mihai Tudose se face pe seama scăderii puterii lui Liviu Dragnea, dar singura armă eficientă a lui Tudose este de tip kamikaze: demisia, ceea ce înseamnă formarea unui nou Guvern și riscul pierderii puterii de către PSD.

Ce credeți, merită destabilizată România ca să fie debarcat Dragnea sau jocul e prea periculos pentru națiune?
Cine va ieși învingător până la urmă din această luptă? Mihai Tudose, care are resursele și banii, sau Liviu Dragnea, care are influența și puterea în partid?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.