Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Dragnea sau Tudose – şi cu ce efect pentru noi?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

Dovezile că în poliție și la parchet se știa de ani de zile despre problemele infracționale ale polițistului Eugen Stan au indignat opinia publică, care cere, firește, să fie identificați și pedepsiți reponsabilii. Profitând de acest moment, unii lideri ai PSD încearcă să plătească niște polițe mai vechi.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut, de pildă, demisia șefului de la Serviciul Omoruri, comisarul Radu Gavriș, un profesionist a cărui răspundere în cazul polițistului-pedofil nu e deloc clară, dar care are păcatul de a fi anchetat în 2015 moartea agentului Gigină, iritând cercurile de putere din jurul lui Gabriel Oprea, și a criticat nu demult planurile de modificare a Codului Penal de majoritatea PSD ALDE.

Tot ministrul de Interne a cerut demisia șefului Poliției, inspectorul Bogdan Despescu, drept sancțiune pentru modul în care Poliția a gestionat cazul polițistului-pedofil – doar că despre domnul Despescu se știe în sistem că e omul prim-ministrului Mihai Tudose, care e în conflict cu domnul Dragnea, în timp ce doamna Dan e omul domnului Dragnea, ceea ce, în logica politică românească, a determinat automat o cerere de demisie a doamnei Carmen Dan din partea premierului.

Asistăm acum la scene bizare, în care prim-ministrul României și ministrul de Interne se acuză reciproc, în public, de minciună. Premierul are posibilitatea legală să ceară președintelui României revocarea ministrului Carmen Dan, dar n-o face.

De partea cealaltă, avem un ministru care refuză să demisioneze, deși i-a cerut-o chiar șeful Guvernului, spunând că, de fapt, comanda ei e la partid, adică e protejata domnului Dragnea. Cum mai poate funcționa guvernul în aceste condiții?

Așadar, conflictul Dragnea-Tudose s-a intensificat și deja afectează modul de lucru al Guvernului României. Domnul Dragnea e în turneu prin Moldova, pe la filialele PSD, în căutare de sprijin – unele surse spun că succesul său e discutabil, deocamdată; de pildă, baronul local de Vrancea, Marian Oprișan, ar fi refuzat să-l primească miercuri seară la el în casă pentru o discuție. Însă domnul Dragnea mai are timp, până la sfârșitul lunii, să-și intensifice eforturile, la fel cum va face și domnul Tudose, evident.

Pe 29 ianuarie e programată o ședință a conducerii PSD de la care se așteaptă tranșarea conflictului – fie domnul Tudose reușește să-l tragă pe linie moartă pe domnul Dragnea și să impună o conducere colectivă, în care influența dânsului va fi semnificativă, fie domnul Dragnea determină partidul să-l susțină pentru o nouă trântire a propriului prim-ministru, la fel ca în cazul Grindeanu – doar că, se tem mulți pesediști, de data asta președintele Iohannis nu va mai desemna un premier după cum va cere PSD și orice deznodământ e posibil, inclusiv ca PSD să piardă puterea la mai puțin de 18 luni de la alegerile pe care le-a câștigat cu un scor record sau, cine știe, poate chiar alegeri anticipate, o premieră în țara noastră, alegeri care nu știm ce ar putea aduce, pentru că electoratul e mereu capabil să le facă surprize la urne politicienilor.

Cine credeți că va învinge în acest conflict, domnul Dragnea sau domnul Tudose? Ce credeți că va urma și care vor fi efectele pentru noi, cetățenii simpli?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.