Confidenţialitate

Autostrada plutitoare. Un document intern al CNADNR arată că s-a găsit apă la 10 metri sub tronsonul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăștie

Autostrada plutitoare: lotul 3 al autostrăzii dintre Sibiu și Orăștie trebuie demolat integral.

Potrivit unui document oficial al Companiei de Drumuri obținut de jurnaliștii de la România Liberă, s-a găsit apă la 10 metri sub carosabil.

În aceste condiții, problemele apărute în zona kilometrului 60 sunt mult mai grave decât au recunoscut autoritățile în spațiul public.

 

Lotul 3 al autostrăzii dintre Sibiu și Orăștie a fost inaugurat în noiembrie anul trecut, în timpul mandatului ministrului Transporturilor de la acea vreme – Ioan Rus.

Tronsonul de 22 de kilometri este cuprins între localităţile Sălişte şi Cunţa.

Încă de la inaugurare, guvernanții au fost avertizați că în zonă au loc alunecări de teren și că asfaltul ar putea avea de suferit. Ulterior, au apărut mai multe crăpături în carosabil, iar traficul a fost închis.

Un document semnat de mai mulți directori ai Companiei de Drumuri și Autostrăzi, intrat în posesia jurnaliștilor de la România Liberă, arată însă că problemele sunt mult mai grave.

Deși în spațiul public, oficialii CNADNR spuneau că e vorba de fisuri artificiale, s-a constatat că există apă la o adâncime de până la 10 metri faţă de linia autostrăzii. În acea zonă, terenul format din argilă ar fi trebuit să fie uscat.

Astfel, tronsonul ar trebui demolat integral – se arată în nota de constatare.

Cei 22 de kilometri au fost construiți de o firmă italiană care ar putea însă să spună că nu suportă costurile unor eventuale reparații, întrucât tronsonul a fost dat în folosință, la acea vremea, pe răspunderea CNADNR.

Valoarea contractului pentru lotul 3 al autostrăzii Orăștie-Sibiu este de peste 600 de milioane de lei, fără TVA.