Confidenţialitate

Autoritățile separatiste din estul Ucrainei revendică victoria în așa-zisele referendumuri. Majoritatea votanților, în favoarea alipirii la Rusia

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse revendică victoria la așa-zisele referendumuri organizate în estul separatist al Ucrainei. Primele rezultate arată că majoritatea votanților s-a pronunțat în favoarea alipirii la Rusia.

Occidentul și Kievul condamnă aceste consultări populare pe care le califică ilegale. Unele surse politice susțin că Vladimir Putin ar putea anunța, vineri, anexarea regiunilor, sub pretextul protejării cetățenilor ruși, care ar fi asupriți de regimul de la Kiev.

Autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat marți seară victoria votului privind anexarea la Rusia. 99,23% dintre alegători susţin anexarea la Rusia a acestei regiuni după numărarea tuturor buletinele de vot, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Toate cele patru regiuni ucrainene – Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk – care au organizat aceste referendumuri la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, s-ar fi declarat în favoarea anexării la Rusia.

„Toţi ne-am dorit (asta) de foarte mult timp”, a asigurat Denis Puşilin, liderul așa numitei Comisii electorală centrală a Republicii Populare Doneţk.  „Ne reunim cu marea noastră patrie, cu marea Rusie”, a adăugat el, salutând rezultatele.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat referendumurile.

El a declarat că „farsa” din teritoriul ocupat al Ucrainei „nu poate fi numită nici măcar o imitație a referendumurilor”.

Reacții au venit și în plan internațional.

ONU a a reiterat la o reuniune a Consiliului de Securitate că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.

Statele Unite pregătesc o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum iar China a cerut respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”.

Citește și: Reacțiile ucrainenilor din estul țării la referendumul de anexare la Rusia: „Este pământul nostru, nu se poate ceda altora” | AUDIO

Foto: Shutterstock