Confidenţialitate

Reacțiile ucrainenilor din estul țării la referendumul de anexare la Rusia: „Este pământul nostru, nu se poate ceda altora” | AUDIO

Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. O altă regiune a Ucrainei care este vizată de acest demers este și Herson. Deocamdată nu este clar cum vor avea loc aceste referendumuri, având în vedere că forțele ruse nu mai controlează toate teritoriile, iar contraofensiva ucraineană a ajuns în Lugansk. Jurnalistul Mircea Barbu se află în estul Ucrainei și ne spune cum au primit ucrainenii anunțul referendumurilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mă aflu în micul orășel P`yatyhirs`ke din regiunea Harkov, la granița cu Rusia. Puținii oameni rămași în această localitate au primit vestea referendumului cu indignare. Aceștia spun că Donbas-ul și Crimeea sunt teritoriul Ucrainei și niciodată nu vor recunoaște referendumul care va avea loc săptămâna viitoare

„Este pământul nostru, nu se poate ceda altora”

„Donbas și Lugansk sunt teritoriile noastre și nu ar trebui să le dăm. Am locuit aici toată viața, am 43 de ani, am fost prin Donbas, Lugansk, Donețk. Totul este Ucraina. Este pământul nostru, nu se poate ceda altora. Am lucrat in Kirci, Crimeea, erau ale noastre. De ce vor pământul nostru?”, spune un ucrainean.

Din punct de vedere etnic și lingvistic, Donbas, cele două regiuni componente, deține cea mai numeroasă populație rusofonă din țară. Potrivit recensământului ucrainean din 2001, populația regiunii constituia 7.365.754 de locuitori dintre care ucraineni 57,24% și ruși 38,5%.

Numărul acestora este aproape imposibil de aflat în acest moment. Din cauza conflictului zeci de mii de oameni au părăsit regiunea în ultimele șase luni.

Din estul Ucrainei, pentru Europa FM, Mircea Barbu.

Sursa foto: Mircea Barbu

Citește și: Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. Este vizat și Hersonul | AUDIO