Confidenţialitate

Referendumurile din Donbas pentru unirea cu Rusia, în plină desfășurare. Dacă rezultatele vor fi pozitive, anexarea va fi rapidă, transmite Kremlinul

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, continua votul la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Scrutinurile urmează să se încheie marţi.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a prefigurat ce urmează să se întâmple dacă rezultatele vor fi pozitive: decizia privind anexarea regiunilor respective va fi „rapidă”, spune Dmitri Peskov, apoi, Moscova va considera încercările Ucrainei de a recupera Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație drept un atac asupra Federației Ruse.

În Herson, la unele centre de votare oamenii stau la coadă.

Sunt cam 30-40, sunt mai multe femei decât bărbați, unele au stegulețe rusești iar atmosfera se vrea una de sărbătoare, după cum arată filmulețele apărute pe rețelele de socializare.

În Mariupol, se votează în aer liber. 5 persoane se înghesuie unei mese să completeze buletinele de vot care sunt puse într-o urnă mobilă, în fapt o cutie transparentă închisă cu cheia.

Iar în Donetsk, se votează pe masa din fața blocului, în hol, pe genunchi și sub pază înarmată .

Au fost si proteste : locuitorii satului ocupat Snihurivka, din regiunea Micolaiiv, au organizat un miting împotriva „referendumului”

Regiunile vizate de Rusia în cadrul acestor așa-zise consultări populare reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că, dacă va exista majoritate în favoarea aderării la Rusia, după semnarea anumitor documente și decizii ale Parlamentului și președintelui, în regiunile ocupate va intra în vigoare Constituția Federației Ruse.

Foto: Twitter / Nexta

Asta înseamnă că orice încercare a Ucrainei de a-și recâștiga teritoriile va fi privită drept un atac asupra Rusiei, spune Dimitri Peskov.

„Nu există nicio acţiune legală numită ‘referendum’ în teritoriile ocupate”, a scris insa pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak adăugând că teritoriile ocupate au nevoie de „o eliberare imediată”.

Kievul a ameninţat organizatorii aşa-numitelor referendumuri din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie că vor fi puşi sub acuzare pentru înaltă trădare.

În plus, acceptarea paşapoartelor ruseşti, în special de către angajaţii administraţiei de stat, este pasibilă de pedeapsă. Există mulţi colaboratori în teritoriile ocupate, susţine guvernul ucrainean.

„Referendumurile simulate” sunt „ilegale și ilegitime”, au declarat și oficiali ai NATO iar mai mulți lideri mondiali au anuntat deja că nu le vor recunoaște.

A anexa teritorii „cu forţa este o încălcare a Cartei ONU” , a spus și președintele american Joe Biden.

Referendumul din Crimeea din 2014, criticat la nivel internațional ca fiind trucat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării de catre Rusia.

Citește și: Gen. (r) Virgil Bălăceanu, despre rușii care vor fi trimiși în război: „Vor crea probleme, vor obliga forțele ucrainene să pregătească mult mai bine apărarea” | AUDIO