Autoritățile din SUA interzic grăsimile artificiale

Autoritățile din Statele Unite interzic  grăsimile artificiale: este vorba despre acizii grași de tip trans pe care îi întâlnim în alimente precum margarină sau produsele semipreparate.          Potrivit specialiștilor, astfel de grăsimi sunt periculoase pentru sănătate, deoarece provoacă boli de inimă.

Consumul de acizi grași trans a început în anii 70, când a devenit populară margarina – obținută din uleiuri vegetale și hidrogen, care o fac tartinabilă. Alte alimente ce conțin grăsimi artificiale sunt produsele congelate de tip pizza, cartofii prăjiți sau carnea prăjită.

Principala sursă de acizi grași trans o reprezintă uleiurile parţial hidrogenate. Producătorii de alimente le folosesc pentru a prelungi termenul de garanție și pentru a intensifica aroma produselor.

Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite le-a cerut încă din 2006 furnizorilor de alimente să afișeze pe etichetă informații despre grăsimile artificiale pe care le conțin produsele. De atunci, a mai scăzut consumul alimentelor de acest tip, dar experții consideră că americanii continuă să mănânce prea multe grăsimi. De altfel, în ultimii ani, a crescut numărul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace.

De aceea, autoritățile americane au interzis grăsimile trans și speră să salveze mii de vieți anual și să prevină atacurile de cord. Producătorii au termen 3 ani de zile pentru a scoate pe piață produse preparate după o altă rețetă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS