Confidenţialitate

Autoritatea pentru Protecția Copilului și Adopție vine cu precizări în cazul copilului adoptat de deputatul Rizea

Precizări de la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție în cazul copilului adoptat de familia deputatului Cristian Rizea. Instituția anunță că în acest moment cazul este în faza de monitorizare post-adopție. Minorul a fost luat în plasament de familia Rizea la doar patru zile de la naștere.

Reprezentanții Autorității au declarat pentru News.ro că nu știu cum s-a făcut plasamentul: dacă au fost identificate sau nu rudele mamei, pentru a vedea dacă pot îngriji copilul.

Azi, deputatul a fost plasat sub control judiciar.

Deputatul Cristian Rizea a declarat, miercuri, în Parlament, că a adoptat un copil la două ore după ce acesta s-a născut. Aceasta, în condiţiile în care o adopţie durează în România, în medie, doi ani.

Preşedintele Autorității pentru Protecția Copilului și Adopții, Gabriela Coman, a precizat pentru News.ro că minorul a fost dat în plasament familiei Rizea în anul 2013, la patru zile de la naştere. După şase luni s-a deschis procedura în vederea adopţiei, iar familia Rizea a făcut imediat cerere pentru a-l adopta.

În aceA perioadă, luarea copilului în plasament era una dintre metodele prin care procedura adopţiei putea fi scurtată, o metodă despre care Gabriela Coman spune că ”nu era ilegală, dar era imorală faţă de celelalte familii care aşteptau să poată adopta un copil”.

Așa că anul trecut s-a dat un ordin de ministru pentru a spune clar în ce condiţii se poate face plasamentul. Potrivit noii legi, autoritățile trebuie să identifice rudele copilului și să vadă dacă acestea îl pot îngriji.

Despre cazul Rizea, Gabriela Coman a precizat că, potrivit documentelor, au fost urmate toate procedurile, iar adopţia s-a pronunţat cu aproape doi ani în urmă. În scurt timp, se va încheia şi monitorizarea post-adopţie.

Ieri, deputatul social-democrat, a fost salvat de colegi de la arest. Astăzi, DNA l-a pus sub control judiciar pe cauține.  Cristian Rizea are de plătit o cauțiune de un milion și jumătate de lei – în dosarul în care este acuzat că ar fi primit mită 300 de mii de euro.