Confidenţialitate

Autoritatea Europeană de Reglementare a Medicamentelor, așteptată să aprobe vaccinul AstraZeneca

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Oxford are avantajul de a fi ieftin și ușor de depozitat. Costă de 7 ori mai puțin ca vaccinul Pfizer, o doză e circa 2 euro și jumătate și nu necesită echipamente speciale pentru păstrare.

Poate fi ținut la o temperatură între două şi opt grade Celsius. Vaccinul Astra Zeneca este bazat pe “vectori virali”: el ia ca suport un alt virus care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea coronavirusului în corpul uman.

Practic, el actioneaza ca un ” cal troian”, livrând celulelor material genetic si ordonându-le să atace SARS-CoV-2.

Comparativ cu peste 90% în cazurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, vaccinul AstraZeneca este eficient în proporţie de 70%, o valoare medie obținută din două studii clinice diferite.

Extrem de rar dă  efecte secundare: un singur pacient din aproape 24.000 de voluntari a suferit o reacție inflamatorie a măduvei spinării.

Deocamdată nu există suficiente date pentru a stabili cât de eficient este vaccinul în cazul persoanelor de peste 65 de ani”, prin urmare, este posibil ca unele ţări să prefere să nu-l administreze acestei categorii de populaţie, pentru moment, spune directorul general al grupului.

Acesta a dat asigurări că vaccinul oferă o protecţie totală împotriva formelor severe de COVID-19 şi este capabil să combată mutatia Sars-CoV-2 descoperită în Anglia,  considerată a fi mult mai contagioasă.