Confidenţialitate

Audierile în cazul deceselor suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București, reluate luni de anchetatori | AUDIO

Anchetatorii reiau luni, 15 aprilie, audierile în cazul deceselor suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală. Cercetările sunt făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti de la Serviciul Omoruri. Pe lângă ancheta internă și cele desfășurate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București, a fost deschis un dosar penal in rem pentru omor (deocamdată, se anchetează doar faptele, așadar).

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii au primit joia trecută o sesizare de la un angajat al spitalului cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un medicament utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

S-au făcut verificări la unitatea medicală și au fost audiați angajaţi ai spitalului, în calitate de martori.

Bogdan Socea, managerul Spitalului „Sf. Pantelimon”: Au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară”

Primele verificări făcute de comisia de anchetă internă au arătat că nu au fost probleme legate de administrarea tratamentelor, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute managerul unității medicale Bogdan Socea.

„Din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de Terapie Intensivă. Fiecare deces este important și ne pare rău pentru aceste decese. Au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară”, a declarat managerul Spitalului „Sf. Pantelimon”, Bogdan Socea.

Șefa Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, spune că nu a primit nicio reclamație legată de activitatea doctorilor de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon. Ea a mers la unitatea medicală, alături de o echipă a Corpului de Control al Ministrului Sănătății.

Cătălina Poiană, șefa Colegiului Medicilor București: „Toate sunt în regulă în ceea ce privește procedurile”

„Ceea ce s-a verificat până în acest moment, respectiv procedurile legate de administrarea de terapie și de îngrijire a pacienților există. Toate sunt în regulă în ceea ce privește procedurile. Restul datelor sunt în curs de verificare”, a declarat șefa Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană.

Raportul final realizat de comisia internă a unității medicale este așteptat miercurea aceasta, a anunțat managerul spitalului Bogdan Socea.

Iar ministrul Sănătății Alexandru Rafila a avertizat că dacă vor fi găsite nereguli se vor da sancțiuni.

Într-o postare publicată în weekend pe o rețea de socializare, șefa Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a transmis că îşi doreşte ca verificările în cazul de la Spitalul Pantelimon să fie cât mai rapid încheiate şi prezentat „onest’” rezultatul anchetei către public.

Aceasta face un apel către populaţie de a crede în continuare „în medicii care îşi respectă titulatura de medic”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Audierile la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei au început după ce mai mulți oameni au murit la Spitalul Sf. Pantelimon | AUDIO