Atenţie la zgomot!

Nu mai durează mult şi începe seria concertelor din acest an, şi la noi. Mulţi părinţi îşi iau copiii cu ei, fie la concerte, fie la meciurile de pe stadioane. Zone cu zgomot intens.

Medicii americani atenţionează însă: pentru un auz mai bun, protejaţi-vă urechile.

Expunerea la prea mult zgomot este ‘cumulativ şi ireversibil’.

În urmă cu o lună, la Superbowl, un sportiv, Drew Brees, şi-a ridicat, la un moment dat, copilul în vârstă de un an peste mulţime, publicul observând că puştiul purta nişte căşti mari cât capul sau.

În timp ce spectatorii au rămas cu un semn mare de întrebare, specialiştii au dat dreptate părintelui, relatează The New York Times.

O expunere la prea mult zgomot este ‘cumulativ şi ireversibil’. Iar dacă expus este un copil, acesta ar putea avea fi nevoit să trăiască jumătate din viaţă cu probleme mari de auz.

Potrivit specialiştilor americani, pe un stadion se înregistrează undeva la 130 de decibeli. Experţii susţin că doar 15 minute de expunere la 100 de decibeli, în cazul copiilor, sunt extrem de periculoase.

Medicii susţin că un copil are canalul urechii mai scurt decât al unui adult iar presiunea exercitată asupra urechii este astfel mai puternică la micuţ decât la un om în toată firea. Mai mult, un sugar poate percepe un sunet cu până la 20 de decibeli mai puternic decât un copil ceva mai mare sau un adult.

Faptul că un sugar are un canal mai scurt determină creşterea nivelului de zgomot în zonă frecvenţelor înalte, care este crucială în dezvoltarea vorbirii.