Confidenţialitate

Atacul SUA în Siria. Baza aeriană a fost distrusă aproape în totalitate

Statele Unite au atacat joi noapte  o bază militară din Siria. Este răspunsul Pentagonului la atacul chimic soldat cu cel puțin 86 de morți și 400 de răniți în provincia Idlib, pentru care Washingtonul da vina pe forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Televiziunea de stat siriană a calificat loviturile americane drept “agresiune”.

Atacul a avut loc azi-noapte la ora 03.40, ora Siriei. Marina americană a lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk.

Rachetele au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mării Mediterane împotriva bazei aeriene Shayrat. Potrivit unor oficiali americani, de la această bază ar fi fost lansat marți atacul cu arme chimice soldat cu 86 de morți.

Preşedintele american, Donald Trump, a confirmat ordonarea atacului asupra bazei militare siriene.

”Marți dictatorul sirian a lansat un atac chimic oribil asupra unor civili nevinovați. Folosind o substanță mortală, Bashar Al-Assad a luat viețile unor bărbați, femei și copii fără apărare. A fost o moarte lentă și brutală pentru atât de mulți oameni. Chiar și bebeluși au pierit în acest atac barbar. În această seară am ordonat un atac militar țintit asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Regimul sirian a folosit arme chimice interzise, ingnorând prevederile consiliului de securitate al Națiunilor Unite. Fac un apel către toate națiunile civilizate să ni se alăture pentru a opri măcelul și vărsarea de sânge în Siria și, de asemenea, pentru a pune capăt terorismului de orice fel”, a declarat Donald Trump.

Americanii ar fi informat forțele ruse înainte de atacarea bazei militare siriene. De altfel, atacul nu a vizat acele secțiuni ale obiectivului unde rușii erau considerați a fi prezenți, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.

Rachetele au vizat în special ”hangare aeriene consolidate”, stocuri de petrol, muniții, echipamente de apărare antiaeriană și radare. Acestea au distrus aproape în totalitate baza aeriană, situată lângă orașul Homs.

Bilanțul atacului

6 morți – este bilanțul anunțat de armata siriană, în urma atacului lansat de americani. Mai multe persoane au fost rănite, anunță și Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație ne-guvernamentală, citată de agențiile de presă internaționale.

Citat de Reuters, guvernatorul provinciei Homs, acolo unde se află baza bombardată de Pentagon, anunță un alt bilanț: 5 morți (trei militari şi doi civili) și 7 răniți.

Aeroportul a fost distrus aproape în totalitate: pista, depozitul de combustibil și clădirea apărării aeriene ”au fost pulverizate”, a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Zeci de militari au fost de asemenea răniți, mai afirmă acesta.

Directorul ONG-ului cu sediul în Marea Britanie a declarat că atacul cu rachete de croazieră a avariat în baza Shayrat peste o duzină de hangare, un depozit de carburant şi o bază anti-aeriană.

Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs, în care este situată baza militară atacată de Pentagon, a declarat că în zori un incendiu a devastat baza aeriană în urma tirului de rachete.

Atacul lansat azi noapte de marina americană reprezintă prima operațiune militară a Statelor Unite împotriva regimului sirian.

Până acum, americanii atacaseră – alături de aliați – doar ţinte ale jihadiştilor din Siria.

Reacții

Turcia, Israelul, Marea Britanie și Franța susțin acțiunea Pentagonului. În schimb, la București, niciun oficial nu a exprimat până la această oră un punct de vedere.

Israelul, aliat al SUA, susține în totalitate decizia președintelui Trump.

„Prin cuvânt și faptă, președintele Trump a emis un mesaj puternic și clar: nu vom tolera utilizarea și răspândirea armelor chimice”, se arată în comunicatul transmis de biroul premierului Benjamin Netanyahu. Oficialul speră că ”acest mesaj hotărât în fața acțiunilor josnice ale regimului Bashar al-Assad va fi auzit nu doar la Damasc, ci de asemenea și la Teheran, Phenian și în altă parte. De altfel, Netanyahu îndemnase săptămâna aceasta la acțiune comunitatea internațională pentru eliminarea armelor chimice în Siria.

De asemenea, și vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmuș, consideră că atacul cu rachete al Statelor Unite este un lucru pozitiv. La rândul său, Marea Britanie sprijină „pe deplin” actiunea SUA, afirmă un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra, citat de Reuters. La Paris, șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, este de părere că „atacul reprezintă un avertisment la adresa unui regim criminal”.

Și Polonia susține atacul: „SUA sunt un garant al păcii și ordinii mondiale. Sunt situații în care e nevoie de o reacție”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Varșovia.

 

Într-o declarație comună, președintele Franței Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel susțin că președintele Siriei Bashar al-Assad este singurul responsabil pentru atacul Statelor Unite.

Ce spune Rusia

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitry Peskov, a descris atacul american aerian ca o agresiune împotriva unei națiuni suverane, anunță BBC. De altfel, Rusia cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate ONU.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitry Peskov, a declarat că „Vladimir Putin crede atacul ca pe o încercare de a distrage atenția de la victimele civile ale Armatei Americane din Irak”.

El a adăugat că intervenția americană va produce efecte semnificative asupra relațiilor ruse americane. Peskov a ținut să adauge că „armata siriană nu are arme chimice”.

Rusia cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate ONU. „Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU”, a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Anterior atacului, Administraţia Donald Trump avertizase că SUA ar putea acționa unilaterial.

Asta după ce Rusia s-a opus adoptării unei rezoluții ONU de condamnare a atacului cu arme chimice de marți.

Între timp, Rusia a anunţat că suspendă un acord cu Statele Unite menit să prevină coliziuni în spaţiul aerian al Siriei, ca o contramăsură faţă de atacul american.

Ministerul rus de Externe a anunţat, într-un comunicat, că Moscova suspendă acest memorandum cu Statele Unite cu privire la prevenirea unor incidente şi asigurarea siguranţei zborului.

În baza acestui document, Moscova şi Washingtonul au schimbat informaţii despre misiuni de zbor cu scopul de a evita incidente în spaţiul aerian sirian, tot mai aglomerat.


ACTUALIZARE: Nouă avioane siriene au fost distruse în urma atacului SUA, susține postul rus de televiziune Rossia 24.

Televiziunea a difuzat și imagini de la baza siriană vizată. Din imagini se puteau observa cel puțin două avioane încă intacte în hangarul lor din beton armat. Bucăți de tablă și rămășițe neidentificabile acoperă solul, potrivit imaginilor.

https://www.youtube.com/watch?v=Ow5Ux17YKdM