D. Trump, după atacul asupra Siriei: Fac un apel către toate națiunile civilizate să ni se alăture (AUDIO)

Într-o declarație de aproximativ 3 minute, în care a explicat lansarea de către marina americană a zeci de rachete de croazieră asupra unei baze militare siriene din Homs, președintele Donald Trump a invocat recentul masacru din provincia Idlib, unde aproape 100 de civili au murit otrăviți cu un gaz toxic.

Liderul de la Casa Albă a precizat că a ordonat țintirea bazei aeriene de unde a fost lansat atacul chimic.

Totodată, Donald Trump a cerut tuturor națiunilor să se alăture SUA în efortul de a stopa terorismul.

“Marți, dictatorul sirian a lansat un atac chimic oribil asupra unor civili nevinovați. Folosind o substanță mortală, Bashar Al-Assada luat viețile unor bărbați, femei și copii fără apărare. A fost o moarte lentă, brutală pentru atât de mulți oameni. Chiar și bebeluși au fost omorâți în timpul acestui atac barbar.  În această seară, am ordonat un atac militar țintit asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Siria a folosit arme chimice interzise și a încălcat acordul privind folosirea acestora, ignorând prevederile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. În această seară, fac un apel către toate națiunile civilizate să ni se alăture, pentru a opri măcelul și vărsarea de sânge în Siria și, de asemenea, pentru a pune capăt terorismului de orice fel! Noapte bună, Dumnezeu să binecuvânteze America și întreaga lume!”, a declarat liderul de la Casa Albă.

SUA susţin că ar fi informat Rusia înainte de atacarea bazei militare a trupelor fidele regimului sirian.

Potrivit unor surse, Moscova a cerut o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Precedenta a fost marcată de un dezacord  între Occident şi Rusia.

Trupele guvernamentale fidele lui Bashar al Assad au mai fost acuzate, în 2013, că au folosit arme chimice împotriva civililor. Fostul preşedinte american, Barack Obama, a refuzat atunci să bombardeze Siria.

Până acum, Statelor Unite au lovit – alături de parteneri – doar ţinte ale jihadiştilor, care controlează teritorii din Siria şi Irak.

Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, bilanţul celor 6 ani de război sirian a urcat la aproape o jumătate de milion de decese.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS