Atacul SUA în Siria: Turcia, Israelul, Marea Britanie și Franța susțin acțiunea Pentagonului

Reacții după atacul Statelor Unite în Siria: Turcia, Israelul, Marea Britanie și Franța susțin acțiunea Pentagonului.

În schimb, la București, niciun oficial nu a exprimat până la această oră un punct de vedere.

 

Israelul, aliat al SUA, susține în totalitate decizia președintelui Trump. „Prin cuvânt și faptă, președintele Trump a emis un mesaj puternic și clar: nu vom tolera utilizarea și răspândirea armelor chimice”, se arată în comunicatul transmis de biroul premierului Benjamin Netanyahu. Oficialul speră că ”acest mesaj hotărât în fața acțiunilor josnice ale regimului Bashar al-Assad va fi auzit nu doar la Damasc, ci de asemenea și la Teheran, Phenian și în altă parte. De altfel, Netanyahu îndemnase săptămâna aceasta la acțiune comunitatea internațională pentru eliminarea armelor chimice în Siria.

De asemenea, și vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmuș, consideră că atacul cu rachete al Statelor Unite este un lucru pozitiv. La rândul său, Marea Britanie sprijină „pe deplin” actiunea SUA, afirmă un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra, citat de Reuters. La Paris, șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, este de părere că „atacul reprezintă un avertisment la adresa unui regim criminal”.

Și Polonia susține atacul: „SUA sunt un garant al păcii și ordinii mondiale. Sunt situații în care e nevoie de o reacție”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Varșovia.

La București, nici Președinția și nici Ministerul de Externe nu au trimis un punct de vedere oficial. În schimb, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat pentru agenția națională de știri că atacul SUA în Siria este ”un semnal că Statele Unite nu sunt dispuse să abandoneze Orientul Mijlociu în mâinile Rusiei”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS