Confidenţialitate

Asociaţii ale elevilor depun plângere penală împotriva ministrului Cîmpeanu

Două asociaţii ale elevilor au depus la Parchetul General, marţi, o plângere penală împotriva ministrului Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu este acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu nepublicarea normelor de aplicare a OUG 50/2021 prin care se asigură transport gratuit pentru elevi.

“Asociaţiile de elevi vor depune o plângere penală pe numele domnului ministru Sorin Cîmpeanu pentru abuz în serviciu, ca răspuns pentru nepublicarea normelor de aplicare pentru OUG 50/2021. Deşi acesta este obligat de lege să publice în termen de 30 de zile normele de aplicare, acesta nu şi-a respectat atribuţiile. Ca răspuns, vom depune plângerea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la ora 10,00, dar şi la ora 11,00 la Administraţia Prezidenţială, unde vom susţine o conferinţă de presă la momentul depunerii”, anunţă cele două asociaţii ale elevilor din Bucureşti şi Constanţa.

“Suntem nemulţumiţi deoarece acesta, de foarte multe ori, a dat dovadă de dezinteres faţă de transportul elevilor şi asigurarea transportului gratuit al elevilor. Mai mult, la momentul actual, în urma adoptării unei OUG prin care se modifică şi se reintroduce procedura de decont a navetei elevilor, a fost prevăzut faptul că, la termen de 30 de zile de la adoptarea ordonanţei, ministrul va adopta, prin ordin de ministru, o anumită metodologie de decontare. Au trecut peste 30 de zile şi încă nu a fost adoptat respectivul ordin, fiind încălcată o ordonanţă care, până la urmă, însăşi ministrul a dat-o”, a declarat – la Antena 3 – Ariana Dudună, preşedintele Asociaţiei Elevilor Constanţa.

Într-o intervenție la același post TV, ministrul spune că elevii au dreptate, iar normele vor fi publicate chiar azi.

„Ordonanța 50 a fost construită între disponibilitățile bugetare, între nevoile reale și între execuțiile bugetare din anii precedenți, mai puțin 2020 când au fost alte lucruri.

Ordonanța introduce 3 elemente noi. În primul rând, o creștere de 3 ori a tarifului pentru primii 3 km. În al doilea rând, pentru când se trece limita de 50 km și în al treilea rând, o plată în avans către elevi din bugetul Ministerul Educației, ceea ce nu s-a făcut până acum.

Mi-aș fi dorit să reușesc mai mult să conving Parlamentul și Guvernul de alocarea de resurse necesare gratuității transportului elevilor. Atât am reușit. Voi încerca în continuare să fac tot ce e mai bine pentru interesul elevului”, a spus Sorin Cîmpeanu într-o intervenție la Antena 3.

FOTO: INQUAM Photos/Sabin Cirstoveanu