Confidenţialitate

Asociația Prematurilor din România, premiată de Comitetul Economic și Social European

Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România, ale căror nevoi au fost adesea trecute cu vederea în contextul luptei împotriva COVID-19, ceea ce le-a îngreunat capacitatea de a face față pandemiei. Asociația Prematurilor din România a primit premiul în cadrul categoriei de proiecte axate pe tema „Producție și distribuție de echipamente medicale”.

La începutul pandemiei de COVID-19, Asociația Prematurilor a donat echipamente de protecție pentru 6 secții de neonatologie din țară, astfel încât să se asigure siguranța personalului medical, a mamelor și a nou-născuților, mulți dintre aceștia aflându-se în terapie intensivă.

Campania de strângere de fonduri a ONG-ului a făcut posibilă donarea unei cantități impresionante de echipamente, menite să reducă riscurile de infectare în rândul personalului medical de la neonatologie, al nou-născuților și al părinților. Donațiile au ajuns în perioada martie-septembrie la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Călărași, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Filantropia București, Maternitatea Bucur București, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare și au fost utile pentru 100 de cadre medicale și peste 4000 de părinți și nou-născuți.

„Acest premiu a adus în atenția publică, internațională, prematuritatea și îmi doresc să ramână în lumina reflectoarelor până când investițiile în sănătatea publică neonatală vor egala terapia intensivă a adulților.

Programul nostru este vital și trebuie să continue pentru că vine în ajutorul comunității într-o perioadă extrem de dificilă, în care poate face diferența dintre viață și moarte.

Rolul nostru, în calitate de adulți, este de a-i proteja și pe cei mai mici pacienți și cetățeni din sistemul public de sănătate, iar noi, ca ONG ne bazăm pe comunitatea de bussines și pe finanțări în tot acest proces. ” a declarat președinta Asociației Prematurilor, Diana Gămulescu (FOTO).

Proiectul Asociației Prematurilor se numără printre cele 23 de state, din UE și din Regatul Unit, care au fost premiate pentru contribuția lor excepțională la combaterea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor sale dezastruoase. Câștigătorii au fost anunțați pe data de 15 februarie, în cadrul ceremoniei de desemnarea a premiilor CESE și va primi un premiu în valoare de 10 000 EUR.

La momentul decernării premiilor, vicepreședintele CESE pentru comunicare, Cillian Lohan, a declarat: „CESE a subliniat în repetate rânduri că solidaritatea și acțiunile comune specifice sunt esențiale pentru a depăși o astfel de pandemie.

Singurul răspuns eficace la o criză precum această pandemie este acela de a acționa rapid, decisiv și împreună. Astfel, s-au conturat învățăminte pentru a face față altor crize, indiferent dacă acestea sunt sociale, economice sau de mediu.

Societatea civilă s-a aflat în prima linie a tuturor acțiunilor solidare și, fără ajutorul lor pe teren, prețul plătit pentru această pandemie ar fi mult mai mare. Toate proiectele pe care le-am primit sunt dovada implicării altruiste a cetățenilor și a nivelului local, demonstrând contribuția enormă a societății civile la această luptă. Prin acest premiu, recunoaștem că, în aceste vremuri fără precedent, oamenii și organizațiile contează. Este o onoare să putem sărbători acest lucru împreună”.

Câștigătorii au fost selectați dintr-un total de 250 de candidaturi depuse de organizații ale societății civile, persoane fizice și întreprinderi private. Toate proiectele au avut ca vector solidaritatea și au prezentat modalități creative și eficiente de a face față provocărilor, adesea majore, generate de criză.

Majoritatea proiectelor au vizat grupurile vulnerabile sau persoanele cele mai afectate de criză, cum ar fi persoanele în vârstă sau tinerii, copiii, femeile, minoritățile, migranții, persoanele fără adăpost, personalul medical sau angajații și angajatorii.