Confidenţialitate

Arhiepiscopia Tomisului, obligată de Tribunalul Constanța să demoleze o biserică ridicată ilegal. Răspunsul Bisericii | AUDIO

Sarcină în premieră pentru Arhiepiscopia Tomisului. În urma unei decizii definitive a Tribunalului Constanța, trebuie să demoleze o biserică din zona de nord a orașului pe motiv că a fost ridicată fără a avea autorizație de construire emisă de primărie. În aceeași situație sunt mai multe biserici, construite provizoriu cu banii enoriașilor.

Tribunalul Constanța menține, de fapt, decizia Judecătoriei, care în urmă cu un an a dispus desființarea lucrărilor efectuate fără autorizație de construire la biserica „Izvorul Tămăduirii” din cartierul Tomis Nord.

În urmă cu doi ani, primăria Constanța chemase în judecată Arhiepiscopia Tomisului, cerând demolarea bisericii de pe trotuar, așa cum i se spune lăcașul de cult. Procesul s-a tot amânat, fie din cauza lipsei apărării fie din cauza imposibilității constituirii completului de judecată. Biserica fusese ridicată provizoriu urmând ca în apropiere să se construiască biserica adevărată cu hramul Izvorul Tămăduirii. Pentru aceea exista autorizație de construire emisă de primăria Constanța.

A fost însă imposibil, s-au revoltat locuitorii din cartierul Tomis Nord, care au obținut in instanță anularea proiectului. Acum, începând din 13 decembrie, în termen de 90 de zile, Arhiepiscopia Tomisului este obligată să demoleze biserica de pe trotuar. Și, dacă nu se supune deciziei definitive a instanței, Tribunalul Constanța autorizează primăria să demoleze, pe cheltuiala Arhiepiscopie Tomsiului, biserica de pe trotuar.

„Construim soluții pentru comunitate, nu demolări și interdicții

Referitor la decizia de demolare a lăcașului de cult al parohiei „Izvorul Tămăduirii”, Arhiepiscopia Tomisului precizează:

Juridic vorbind, și deciziile definitive pot fi atacate pe căi excepționale. Vom gândi care este cea mai bună cale. Dincolo de aceasta, suntem în continuare în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluții, pentru că nici Primăria nu dorește să-și lege numele de o asemenea demolare. În fond, nu se pune problema de demolare ci de relocare a unui locaș temporar de cult al Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, căruia până acum nu i s-a găsit un loc potrivit.

Biserica va respecta legea, dar legea nu poate fi împotriva interesului general al comunității”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului, prin Biroul de Comunicare.

Sursa foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Citește și: Protest al elevilor de la Tonitza: Moș Crăciun, dă-ne școala înapoi!

Autor: Ghiulfer Predescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.