Confidenţialitate

Aproape jumătate din mașinile oprite în trafic aveau probleme tehnice majore, unele chiar periculoase, transmite RAR | AUDIO

Pericol în trafic: zeci de mii de mașini au fost descoperite circulând pe șosele cu probleme tehnice majore în primele șase luni ale anului. De la nereguli la sistemul la frânare, la faruri și semnalizări defecte, până la certificate ITP false.

În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Aproape 40.000 de mașini au fost controlate, în total, din ianuarie până în iunie de către inginerii Registrului Auto Român.

Dintre acestea, aproape jumătate aveau probleme grave de funcționare. Numai în județul Mureș au fost descoperite aproape 1.000.

Riscul de accident era iminent  în cazul unor dintre mașini, spune Claudiu Mija, șeful departamentului ITP al RAR:

„Au fost identificat deficiențe la sistemul de frânare, la sistemul de direcție, la punți și fuzete, la instalația electrică de iluminare semnalizare, la emisiile poluante, punți și jante anvelope și suspensie, stare a parbrizelor și geamurilor laterale.”

Unele autoturisme circulau chiar și cu ITP fals. Claudiu Mija, de la Registrul Auto Român face și câteva recomandări:

„Este foarte important ca inspecția tehnică periodică să nu fie considerată ca o primă verificare de mentenanță a vehiculului iar reparațiile eventuale să se realizeze în cadrul atelierelor de reparații autorizate de către RAR.”

În contextul controalelor, peste 10.000 de certificate de înmatriculare au fost retrase. De asemenea, au fost anulate 181 de ITP-uri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Polițiștii vor putea ridica mașinile parcate pe trotuar. Parlamentul a votat proiectul de lege care va merge la promulgare | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea