APIA atrage atenția după suspendarea programului Rabla 2025 pentru persoane fizice și cere reluarea finanțărilor: Efectele negative se văd deja în piață

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) atrage atenția că vor exista „consecințe grave” după ce Administrația Fondului de Mediu (AFM) a anunțat cu suspendă lansarea noilor sesiuni de finanțare, inclusiv cea pentru Programul Rabla Auto 2025, pentru persoane fizice. Sesiunea urma să înceapă joi, 19 iunie.
„APIA condamnă această decizie politică de ultim moment, care lovește direct în industria auto și, implicit, în economia națională, într-un moment în care sunt vitale măsuri de stimulare, nu de stagnare. Înțelegem constrângerile bugetare și necesitatea ajustărilor fiscale, însă coerența și predictibilitatea politicilor publice stau la baza încrederii mediului privat și a cetățenilor în instituțiile statului și în angajamentele deja asumate pentru asigurarea calității vieții, siguranță rutieră, reducerea poluării și protecția mediului”, a transmis APIA.
Asociația mai precizează că suspendarea Programului Rabla Auto 2025 survine după cea mai lungă întârziere din istoria inițiativei și după o lansare etapizată care a creat deja confuzie și neîncredere în rândul solicitanților” și subliniază că efectele negative de peste 5 luni se văd deja în piață.
Înmatriculările de autoturisme au scăzut cu -32,4 % în mai 2025, față de aceeași lună din 2024, potrivit APIA, ceea ce a generat un regres de 12% pe întreg anul. Iar vehiculele electrice au înregistrat un declin de -41,2 % în primele cinci luni din 2025, față de perioada similară a anului trecut, situând România pe ultimul loc în UE la acest capitol, susțin reprezentanții APIA.
Președintele APIA, Dan Vardie: „APIA solicită reluarea urgentă a finanțărilor, printr-un parteneriat real între autorități și consumatori”
„Suspendarea finanțării prin programul Rabla Auto 2025 lovește direct în pilonii industriei auto – de la lanțurile de producție și import până la rețeaua de distribuție. Este inacceptabil ca politicile de mediu și de dezvoltare economică să devină instrumente de negociere politică, generând consecințe grave atât la nivelul companiilor, dar în special al beneficiarilor persoane fizice, cea mai vulnerabilă categorie vizată de retragerea ecotichetelor. APIA solicită reluarea urgentă a finanțărilor, printr-un parteneriat real între autorități și consumatori”, declară Dan Vardie, președinte APIA.
Asociația a făcut apel la autorități să restabilească cadrul de finanțare, „pentru a fi evitate amplificarea efectelor negative asupra competitivității pieței auto românești, asupra protejării mediului și a sustenabilității vieții cotidiene a cetățenilor României”.
Sursa foto: Shutterstock