Confidenţialitate

APAPR cere Guvernului să nu amâne cu 2 ani majorarea contribuției la Pilonul 2, așa cum se prezintă noul proiect de OUG apărut în spațiul public | AUDIO

Asociația pentru Pensii Private (APAPR) cere Guvernului să nu amâne majorarea contribuției la Pilonul 2. Reacția vine după ce un proiect de Ordonanță apărut în spațiul public arată că Executivul ar vrea să amâne creșterea contribuției – de la 3,75% la 4,75% – cu doi ani, deși era programată de la 1 ianuarie. Nu e prima dată când această majorare ar fi amânată, reclamă Asociația.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat atrage atenția că propunerea de amânare contravine prevederilor din Planul de Redresare și Reziliență, convenite încă din martie 2022 cu Comisia Europeană și pentru care Guvernul României a primit deja banii aferenți.

De aceea, creșterea contribuției la Pilonul 2 de pensii private de la 3,75% la 4,75% este programată pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Acum, conform unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Economedia, majorarea ar urma să fie amânată până în 2026.

Contribuțiile de la Pilonul 2, lansat acum 16 ani în România, provin din cota de 25% de CAS și tot de atunci crește gradual. Contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat atrage atenția că amânarea este „este în detrimentul tuturor salariaților activi din România”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Salariile președintelui, premierului, miniștrilor, parlamentarilor și primarilor se majorează cu 5% de la 1 ianuarie 2024 | AUDIO