Confidenţialitate

Salariile președintelui, premierului, miniștrilor, parlamentarilor și primarilor se majorează cu 5% de la 1 ianuarie 2024 | AUDIO

De la 1 ianuarie, salariile celor care ocupă funcții de demnitate publică – adică președinte, premier, miniștri, parlamentari și primari – se majorează cu 5 la sută comparativ cu luna decembrie, prevede un proiect de Ordonanță inițiat de Ministerul Finanțelor. Sporurile sunt înghețate însă la nivelului lunii decembrie, iar pensiile speciale pentru primari se suspendă până la 1 ianuarie 2025.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de Ordonanță de Urgență – publicat de Hotnews – prevede majorarea salariilor cu 5 la sută pentru personalul plătit din fonduri publice și pentru demnitari, de la 1 ianuarie, dar și înghețarea sporurilor și a primelor la nivelul lunii decembrie.

Excepție vor face sportivii, elevii și profesorii cu rezultate deosebite la competiții și olimpiade, care vor fi în continuare premiați pentru performanțele lor.

Rentele viagere pentru foștii sportivi de performanță și indemnizațiile de merit rămân plafonate. Iar ocuparea posturilor vacante se suspendă, cu anumite excepții legate de angajări în instituții publice locale.

Pensiile speciale pentru primari, suspendate până la 1 ianuarie 2025

Anul viitor, instituțiile publice nu vor acorda personalului bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. Iar numărul gratuităților la călătorii este limitat la 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple.

Pensiile speciale pentru primari sunt suspendate până la 1 ianuarie 2025 și tot până atunci se amână termenul pentru stimulentele acordate producătorilor care vând produse agricole primare, produse pescărești și de acvacultură.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Salariile profesorilor vor fi majorate în tranșe: 13% de la 1 ianuarie și 7% în august 2024 | AUDIO