APADOR-CH: SRI pregătește un sistem de supraveghere tip Big Brother

Serviciul Român de Informații pregătește un adevărat sistem informatic de tip Big Brother – avertizează Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

În opinia specialiștilor de la Asociația pentru apărarea drepturilor omului, proiectul SRI va avea un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României, fără să prevadă vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești. Acest lucru – spune Maria Andreescu, director Executiv al APADOR-CH – ar lăsa cale  liberă unor abuzuri din partea SRI.

”SRI poate să spioneze absolut orice, pe oricine, oricând. Nimic nu poate să scape! Ce proprietăți imobiliare are, pentru că are acces la baza de date a Cadastrului, ce impozite plătește, pentru că are acces la baza ANAF, ce rulaj are în conturi, ce mașini a cumpărat… Poate să aibă acces și la sistemul care gestionează cardul de sănătate și atunci poate să vadă și ce boli am, sau de ce boli mă tratez sau ce boli previn. E … tatăl lui Big Brother!”, spune Maria Andreescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

SRI va achiziționa noul sistem printr-un proiect pe fonduri europene, în valoare de 25 de milioane de euro, la cărui scop este creșterea capacității de guvernare cu ajutorul sistemelor informatice.

Directorul executiv al APADOR-CH, Maria Andreescu spune că riscul încălcării drepturilor omului în această situație readuce în discuție lipsa de control asupra serviciilor secrete din România.

”Legea SRI este foarte veche, din 1991. Teoretic, SRI raportează către Comisia de Control a SRI, însă… dacă ne uităm la componența acestei comisii, nu știm cine către cine raportează. Problema esențială este lipsa de control civil. Dacă ar exista pachetul de legi privind siguranța națională care să prevadă clar proceduri pentru accesarea datelor personale și pentru orice alt tip de intruziuni în viața privată, am putea zice că trăim într-un stat normal.”a precizat Maria Andreescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

APADOR-CH a trimis o scrisoare deschisă mai multor instituții europene și naționale prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul de supraveghere în masă implementat de SRI, cu finanțare europeană.

Contactat de Europa FM, purtătorul de cuvânt al SRI a declarat că pregătește un comunicat de presă prin care să explice ce anume se dorește cu noul sistem informatic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS