Confidenţialitate

Anunțul ONU: Milioane de afgani, inclusiv copii, ar putea muri de foame dacă nu se iau măsuri urgent | AUDIO

Milioane de afgani, inclusiv copii, ar putea muri de foame dacă nu se iau măsuri urgent – anunță Organizația Națiunilor Unite – care solicită deblocarea fondurilor pentru acțiuni umanitare în această ţară controlată de talibani. Donatorii au oprit alimentarea cu fonduri în scopuri umanitare după criza din vară, când talibanii au preluat puterea pe măsură ce forțele internaționale se retrăgeau din această țară.

Mulți afgani își vând acum bunurile pentru a cumpăra alimente. Noua administrație talibană nu poate accesa fonduri din străinătate, iar salariile funcționarilor publici și altor lucrători nu se plătesc.

22,8 milioane de persoane – mai mult de jumătate din populaţia de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului – se confruntă cu o nesiguranţă alimentară acută şi se „îndreaptă către foamete”, declară directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley.

„Copii vor muri. Oameni vor muri de foame. Lucrurile se vor înrăutăţi mult”, a spus reprezentantul ONU care sublnia că situația este dramatică, având în vedere „lipsa finanţării şi prăbuşirea economiei”.

Afganistanul se află în criză din august, după ce talibanii au înlăturat guvernul susţinut de Occident

Atunci, donatorii internaţionali au blocat miliardele de dolari care ajutau economia afgană. Criza alimentară, agravată de schimbările climatice, era resimţită, oricum, de ceva vreme, în Afganistan.

Acum, Programul Alimentar Mondial are nevoie de până la 220 de milioane de dolari în fiecare lună pentru a furniza parţial alimente pentru cele aproape 23 de milioane de persoane vulnerabile. „Kabulul a căzut mai repede decât oricine a anticipat şi economia se prăbuşeşte şi mai repede”, a mai spus directorul executiv al Programului Alimentar Mondial.

Oficialul a făcut un îndemn ca banii care erau destinați altor proiecte, pentru dezvoltare, să fie direcționați pentru ajutor umanitar, lucru pe care unele state au făcut deja. O altă variantă ar fi ca fondurile îngheţate să fie, totuși, distribuite prin intermediul ONU.

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: ONU: Riscul de foamete în Afganistan este iminent.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.