Confidenţialitate

Afganistan: Spălatul toaletelor, singura muncă permisă femeilor de către talibani

În Afganistan, noua administrație talibană de la Kabul le mai permite femeilor să muncească doar dacă e vorba despre curățarea toaletelor sau, în general, sarcini pe care bărbații nu le pot face.

Regula a fost anunțată de primarul din Kabul. De la preluarea puterii, luna trecută, talibanii au dat asigurări că vor respecta drepturile femeilor, dar ordinul semnat de primarul din Kabul este încă un semn că libertățile câștigate în ultimii 20 de ani de femei se apropie de sfârșit, scrie CNN.

În anumite zone, încă de luna trecută, li s-a ordonat femeilor să își părăsească locul de muncă, iar în alte regiuni, au fost introduse restricții privind educația fetelor și a femeilor.

Acum, primarul din Kabul spune că femeile pot lucra la spălarea toaletelor destinate exclusiv lor, activitate care, potrivit noilor reguli impuse de talibani prin legea islamistă Sharia, nu ar putea fi făcută de angajați bărbați.

Ordinul prevede că sute de femei care lucrau în instituții ale statului din Kabul român fără loc de muncă, precizează CNN.

Între timp, jurnaliștii BBC prezintă cazul unei femei, care a născut în condiții greu de imaginat: într-un spital fără curent electric, fără să primească mâncare și fără a i se administra ceva pentru calmarea durerii.

Săptămâna trecută, talibanii au înlocuit fostul minister al Femeilor din guvernul afgan cu așa-zisul „Minister al Virtuților și Viciilor”, ce reprezintă practic poliția talibanilor.