Confidenţialitate

ONU: Riscul de foamete în Afganistan este iminent

”Situaţia din Afganistan este alarmantă”, iar riscul de foamete este ”iminent” din cauza întreruperii serviciilor odată cu revenirea talibanilor la putere, a avertizat  şefa Fondului ONU pentru populaţie (UNFPA), Natalia Kanem.

ONU a deblocat miercuri un ajutor de urgenţă în valoare de 45 de milioane de dolari pentru sistemul de sănătate din Afganistan.

”Cel puţin o treime din populaţie riscă o foamete iminentă în această ţară”, a avertizat Kanem, exprimându-şi îngrijorarea în special cu privire la violenţele la care sunt supuse “femeile şi fetele”, inclusiv femeile strămutate.

În iarnă se va îngreuna transportul, iar pandemia vor exacerba o situaţie deja dificilă.

”Există multe îngrijorări cu privire la modul în care vom putea îngriji şi hrăni oamenii”, a avertizat medicul panamez, la sediul UNFPA din New York, transmite AFP sâmbătă.  În acest context, primele victime vor fi femeile.

”Nu putem sublinia îndeajuns că femeile şi fetele au drepturi care trebuie respectate chiar şi în această perioadă de tranziţie”, a avertizat ea, menţionând că Afganistanul are deja “una dintre cele mai ridicate rate de deces la naştere şi în timpul sarcinii” din lume. ”De ani de zile, femeile din Afganistan au spus clar că îşi doresc educaţie şi asistenţă medicală şi că sunt, de asemenea, pregătite, doritoare şi capabile să elaboreze programe pentru a-şi putea conduce comunităţile”, a declarat Natalia Kanem.

Deși talibanii au promis că vor fi mai deschişi şi mai puţin violenţi decât în timpul primului lor regim (1996-2001), semnele nu sunt foarte încurajatoare pentru femei.

Pe de o parte, aceştia sunt mai puţin stricţi, par să le permită să studieze, dar desfiinţează Ministerul pentru Femei, înlocuiesc femeile cu bărbaţi în unele administraţii şi restabilesc neutralitatea de gen în universităţi.

Natalia Kanem reaminteşte că, în Afganistan, devastat de decenii de conflict, femeile sunt singurele care întreţin familia, mai ales în zonele cele mai afectate de violenţă.

De aceea, “sperăm cu adevărat să fim capabili să furnizăm bunuri şi produse de bază” oamenilor din comunităţile mici şi “să menţinem un sistem de sănătate funcţional”.

Oficialul ONU recunoaşte că este “dificil” să atingă acest obiectiv deoarece aeroportul este închis.

Dacă sistemul de sănătate se prăbuşeşte, va fi un dezastru total”, a declarat Kanem.

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.