Confidenţialitate

Antony Blinken, șeful diplomației SUA, despre România: „Avem o alianță de neclintit bazată pe valori comune, pe care le vom apăra dacă vom fi atacați”

„Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apară dacă vom fi atacați”, a spus secretarul de stat amercian, Antony Blinken, de la Ateneul Român, unde a susținut o declarație de presă comună alături de premierul Nicolae Ciucă.

Oficialul american a salutat împlinirea a 25 de ani de parteneriat strategic între România și Statele Unite. Șeful diplomației americane va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, dar a fost primit și la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

„Domnule prim-ministru, vă mulțumesc foarte mult pentru găzduire. Este minunat să mă întorc la București. Am fost aici, cu președintele Clinton, acum 25 de ani, când a fost anunțat parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății.

Noi avem o alianță de neclintit bazată pe valori commune pe care le vom apăra dacă vom fi atacați.

Am construit relații puternice în domeniul economic, inclusive în cel energetic, ” a spus șeful diplomației americane.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă i-a mulțumit secretarului de stat american și a readus în discuție promisiunea Statelor Unite de a acorda României sprijin financiar pentru construirea Reactorelor 3 și 4 de la Cernavodă:

„Prezența dumneavoastră aici confirmă interesul pe care Statele Unite îl acordă parteneriatului strategic și vă asigur că Guvernul României va face tot ce-i stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic. Vreau să vă mulțumesc pentru angajamentul Statelor Unite pentru prezența Statelor Unite în România și intenția Statelor Unite de a finanța construcția reactoarelor 3 și 4. Deja s-a materializat prin acea ofertă de 3 miliarde.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ucraina va primi ajutor din partea NATO cât timp va fi nevoie, spune Jens Stoltenberg. „Vom plăti un preț mai mare dacă îl lăsăm pe Putin să câștige”