Confidenţialitate

Ucraina va primi ajutor din partea NATO cât timp va fi nevoie, spune Jens Stoltenberg. „Vom plăti un preț mai mare dacă îl lăsăm pe Putin să câștige”

NATO va continua să ajute Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Declarația a fost făcută de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice la forumul Aspen, care are loc marți și miercuri la București. 

Ediția din acest an are loc în contextul războiului din țara vecină ale cărui efecte sunt resimțite puternic în prețul energiei, pe lanțurile de aprovizionare sau în costul vieții.

„Dacă Putin va câștiga, liderii autoritari vor crede că pot folosi forța pentru a-și îndeplini scopurile, iar lumea noastră va deveni mai nesigură”, avertizează Jens Stoltenberg. El se află la București pentru reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO.

„Trebuie să facem față unei creșteri dureroase a costului vieții. Cu toții plătim un preț pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Dar prețul pe care îl plătim noi e în bani, pe când ucrainenii plătesc un preț cu mult mai mare. Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, noi toți vom plăti un preț și mai mare pentru mulți ani de aici înainte”, a mai spus Stoltenberg.

Jens Stoltenberg va prezida reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO care are loc marți și miercuri la București.

Subiectele principale pe agendă sunt războiul din Ucraina, implementarea noului concept strategic al NATO, provocările din China, securitatea energetică, protecția infrastructurii critice și eforturile alianței de a consolida rezistența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Ambasadorul Romaniei la NATO: „Ucrainenii vor să lupte până iși recapătă toate teritoriile” | INTERVIU