ANPC: Dobânzi ilegale percepute la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanța

Inspectorii Protecție Consumatorilor spun că au descoperit dobânzi mai mari decât cele aduse la cunoștința clienților, percepute în avans, sau taxe ilegale la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanța.

Aproape 4.000 de pensionari au fost păcăliți.

Potrivit ANPC, controlul a fost făcut în urma unor reclamații din partea pensionarilor.

Inspectorii au depistat mai multe nereguli, printre care nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a unor informații precontractuale, nefurnizarea unui exemplar original al contractului de împrumut la momentul semnării contractului, perceperea în cadrul contractelor de împrumut a unui cost intitulat „tipizate” sau nerespectarea legii în ceea ce privește modalitatea de calcul a ratei lunare.

De asemenea, inspectorii au constatat aplicarea unor dobânzi ilegale.

„Practici comerciale incorecte interzise prin prevederile Legii nr. 363/2007, prin perceperea unor dobânzi mai mari decât cele care au fost aduse la cunoștința consumatorilor și prin perceperea cuantumului dobânzii în avans, integral din suma imprumutată, și a diferenței de fond de cotizare integral din suma împrumutată, în cazul în care este solicitat un împrumut mai mare decât limita fondului de cotizare, sume de bani pentru care se calcula și percepea dobândă fără a fi puse la dispoziția consumatorilor”, spun inspectorii ANPC.

Aceștia au dispus încetarea practicilor comerciale incorecte și restituirea sumelor de bani percepute în plus, aferente contractelor de împrumut în derulare și în vigoare începând cu data de 01.01.2020.

Totodată au fost aplicate sancțiuni în valoare de 20.000 de lei.

Inspectorii au stabilit că cel puțin 3748 de beneficiari au fost afectați de practicile ilegale.

„Privind diferite aspecte sesizate ce ţin de organizarea statutară a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța vor fi sesizate instituţiile competente”, a mai transmis ANPC.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ioana Brustur Căpitanu
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS