Confidenţialitate

ANM: Valul de caniculă persistă. Județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, sub cod roșu

Judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud se află, joi, sub cod roșu de caniculă.

Se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge şi depăşi recordurile absolute ale perioadei, în jurul valorilor de 38…39 de grade în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vor fi 36…37 de grade

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valul de căldură va persista în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi accentuat în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, unde și temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Va fi caniculă în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri grindină, local în zona montană și submontană, precum și în est și izolat în rest.

La București, vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat.

La munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local în Carpații Meridionali și Orientali și pe arii restrânse în rest. Izolat vor fi condiții pentru grindină și vijelii. Valorile termice vor continua să crească ușor în masivele sudice și vestice, iar în rest vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă.

Pe litoral, vremea va fi caldă, izolat călduroasă. Disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime se vor situa între 27 și 31 de grade, iar cele minime între 20 și 22 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după-amiaza în zona deltei, unde, vor fi condiții de averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 și 24 de grade.