Confidenţialitate

ANM: Temperaturi de până la 30 de grade, dar şi averse cu tunete şi fulgere

În această săptămână, temperaturile vor ajunge până la 30 de grade Celsius, mai ridicate cu 8-10 grade decât ar fi normal pentru această perioadă.

Cele mai mari valori sunt așteptate în Oltenia şi Muntenia marţi după-amiaza, cel mai posibil joi şi vineri – a declarat pentru Agerpres Teodora Cumpănaşu, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Pe de altă parte, ziua de marţi, cu excepţia Olteniei şi a Munteniei, va aduce înnorări destul de accentuate, averse, tunete, fulgere, posibil grindină şi cantităţi de apă însemnate în majoritatea zonelor.

Nu sunt excluse astfel de fenomene nici pentru sudul ţării, însă pe spaţii mai restrânse, şi care vor apărea doar în orele serii.

Și în Bucureşti se vor semnala averse şi descărcări electrice, cel mai probabil marţi seara, după o perioadă cu temperaturi mult mai ridicate decât cele normale ale lunii aprilie.

Potrivit meteorologului Teodora Cumpănaşu, de la ANM, sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai vor fi caracterizate de un regim termic peste normal cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius şi ploi de scurtă durată în toată ţara.

Specialistul ANM susţine că temperaturi de 30 de grade Celsius au mai fost înregistrate în luna aprilie, în ultimele decenii, chiar şi în aprilie 2016 şi doar către sfârşitul lunii ci chiar în primele zile ale lui aprilie, maxima absolută a acestei luni fiind de peste 35 de grade Celsius.

Explicația constă în prezența unei mase de aer cald care persistă în cea mai mare parte a Europei, chir şi în ţări precum Belgia, Olanda, Germania sau Polonia, unde în aceste zile s-au înregistrat recorduri de temperatură.

Au fost temperaturi de 28 – 29 de grade, în Franţa de 30 şi peste 30 de grade, în Italia de asemenea. Este o masă de aer de provenienţă nord-africană care în structura atmosferică dominată de un câmp de presiune ridicată s-a menţinut şi se va menţine şi în zilele următoare.

Datele statistice arată că maxima absolută pentru luna aprilie s-a înregistrat în 1985 la Bechet, respectiv 35,5 grade Celsius, iar la Alexandria au fost 34,9 grade în anul 1934. Tot în 1985, maximele termice au depăşit 34 de grade la Calafat şi Drobeta Turnu Severin.