Confidenţialitate

ANM: Ninsoare în toate regiunile țării începând din weekend. Vremea pentru următoarele 2 săptămâni | AUDIO

Din acest weekend sunt prognozate ninsori în aproape toate regiunile țării. Mai ales în Oltenia, acestea vor fi însemnate cantitativ după cum arată prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Potrivit acesteia și temperaturile vor scădea considerabil în următoarele zile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la mijlocul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor țării vor fi semnalate ploi și lapoviță. De vineri, acestea se vor transforma în ninsori mai abundente în Oltenia și moderate sau slabe în Banat, Dobrogea, Transilvania și Muntenia.

Potrivit prognozei pentru următoarele 2 săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie, valul de ninsori va cuprinde apoi toate regiunile țării – unde va ninge slab și moderat – și va dura până la începutul lunii februarie.

Ultimele zile ale lunii ianuarie vor marca și temperaturi în scădere accentuată comparativ cu săptămâna trecută. Astfel, maximele diurne nu vor mai trece de 3 grade Celsius în Banat, Crișana, Moldova și Maramureș sau 4 grade Celsius în Oltenia sau Muntenia.

Pentru zonele montane se prognozează maxime între -5 și 0 grade Celsius și ninsori începând din acest weekend.

ANM: Vremea în România în următoarele 2 săptămâni

Banat

Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că de la un regim termic peste cel normal în primele zile (maxime de 6 – 9 grade Celsius și minime de 0 – 5 grade Celsius, în medie regională) se va ajunge spre finalul lunii ianuarie la valori în jurul celor normale perioadei din an, respectiv 1 – 3 grade Celsius ziua și -4 și -2 grade Celsius noaptea.

După data de 31 ianuarie este estimată o creștere ușoară a temperaturilor, în special a celor diurne. Vor fi precipitații temporare în multe zile din interval, determinând un regim pluviometric ușor excendentar în sudul regiunii și apropiat de normal în rest. La început vor fi mai ales ploi și lapoviță, apoi vor predomina ninsorile, cu precădere în perioada 27 ianuarie – 1 februarie.

Crișana

Vremea va fi în răcire accentuată, astfel că de la valori peste cele specifice perioadei în primele zile (7 – 12 grade Celsius ziua și 1 – 6 grade Celsius noaptea) spre finalul lunii ianuarie regimul termic va deveni apropiat de cel normal acestei perioade din an, cu maxime de 0 – 3 grade Celsius și minime de -5 și -2 grade Celsius, mediat regional. Ulterior, după 1 februarie, sunt estimate valori diurne de temperatură în creștere ușoară.

Probabilitatea pentru precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare, va crește după data de 28 ianuarie, astfel că în ansablu regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână și apropiat de normal în cea de-a doua. În primele zile ale intervalului de referință doar pe spații mici și trecător vor fi precipitații slabe, mixte (burniță, ploaie, lapoviță).

Transilvania

La începutul intervalului încă se vor înregistra valori termice peste cele climatologic specifice (în medie 5 – 10 grade Celsius ziua și -5 – 0 grade Celsius noaptea), dar din 25 ianuarie vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că se va apropia de normalul acestei perioade din an, în special în privința temperaturile diurne, ce se vor situa între -2 și 3 grade Celsius; mediat regional, minimele nopțillor vor fi de -7 și -4 grade Celsius, posibil local mai scăzute după data de 29 ianuarie. Regimul pluviometric va fi deficitar în primele zile când doar izolat și trecător vor fi precipitații slabe, dar din data de 28 ianuarie probabilitatea pentru ninsori va crește.

Maramureș

La începutul intervalului, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, cu valori diurne de 5 – 10 grade Celsius și nocturne de -2 – 3 grade Celsius, în medie.

Ulterior, după data de 26 ianuarie, vremea va fi în răcire, urmând a se înregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime de 0 – 4 grade Celsius și minime de -6 și -3 grade Celsius, temporar chiar mai coborâte.

În prima săptămână, va fi deficit pluviometric semnificativ, însă după data de 29 ianuarie probabilitatea pentru precipitații temporare (predominant ninsori) va fi ridicată.

Moldova

Vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că regimul termic va deveni cel normal pentru această perioadă din an, în privința valorilor maxime încă din data de 24 ianuarie, iar a minimelor în special după 27 ianuarie. Astfel ziua vor fi temperaturi de -1 – 3 grade Celsius, iar în timpul nopților de -6 și -2 grade Celsius, în medie regională.

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creștere ușoară a valorilor diurne de temperatură.

La începutul intervalului de referință, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spații mici urmând a se semnala precipitații slabe, mixte ce vor favoriza izolat depunerile de polei.

După data de 28 ianuarie, temporar vor precipitații locale, predominant sub formă de ninsoare.

Dobrogea

Vremea se va răci accentuat încă din prima zi din interval, astfel că valorile temperaturii aerului, deși cu oscilații de la o zi la alta, se vor situa în general în jurul celor normale.

Astfel, maximele diurne vor fi în marea lor majoritate între 1 și 4 grade Celsius, iar minimele nocturne între -4 și 0 grade Celsius (posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie).

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creștere ușoară a temperaturilor diurne.

La începutul perioadei, pe spații mici vor fi precipitații slabe, mai ales burniță, ce vor favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitații (ploaie, lapoviță și ninsoare) pe arii extinse și moderate cantitativ va fi ridicată în perioada 27-29 ianuarie.

Muntenia

Răcirea accentuată a vremii se va resimți încă de la începutul intervalului și cu precădere la valorile diurne care din data de 24 ianuarie vor deveni apropiate de cele normale pentru această perioadă din an, respectiv maxime de 1 – 4 grade Celsius, mediat regional; minimele nocturne vor fi de -4 și -1 grade Celsius, în medie, cu valori posibil mai scăzute în perioada 30 ianuarie-1 februarie.

După data de 2 februarie este estimată o creștere a temperaturilor diurne. În primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spații mici și trecător urmând a
se semnala precipitații slabe, mixte ce pot favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse și moderate cantitativ (ninsori, lapoviță și ploaie) va fi ridicată în perioada 27-29 ianuarie.

Oltenia

Vremea se va răci accentuat din data de 24 ianuarie, astfel că valorile temperaturii aerului vor fi în general apropiate de cele normale. Astfel, maximele diurne se vor situa în marea lor majoritate între 1 și 4 grade Celsius, iar minimele nocturne în medie între -3 și -1 grad Celsius (posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie).

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creștere ușoară a temperaturilor diurne.

La începutul intervalului, local vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță. Probabilitatea pentru precipitații mai frecvente (predominant sub formă de ninsoare) va fi ridicată în perioada 27-28 ianuarie.

Astfel, în ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, chiar ușor excedentar în vestul regiunii.

Vremea la munte

Vremea va fi în răcire semnficativă, astfel că valorile de temperatură, deși cu unele oscilații, vor deveni apropiate de cele specifice acestei perioade din an, cu maxime diurne de -5 – 0 grade Celsius și minime nocturne de -9 și -5 grade Celsius; valori mai coborâte se vor înregistra la altitudini mari, unde vremea va fi temporar geoasă.

O ușoară creștere a temperaturilor diurne este estimată după data de 2 februarie. În primele zile, pe spații mici și trecător va fulgui, însă din data de 28 ianuarie va ninge temporar în toate masivele, probabilitatea pentru precipitații menținându-se ridicată până spre finalul celor două săptămâni.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Staţiunea Sinaia a rămas fără apă potabilă, din cauza ploilor abundente | AUDIO