Confidenţialitate

Angajații din Poliție și sistemul penitenciar protestează, luni, la Ministerul Finanțelor

Angajaţi din Poliţie şi sistemul penitenciar vor protesta, luni și marți, între orele 10.00 și 12.00, în faţa sediului Ministerului Finanţelor.

Potrivit Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), revendicările vizează neaplicarea, începând cu 1 ianuarie, “în integralitate a Legii nr. 153/2017, diminuarea unor pensii de serviciu ale poliţiştilor, neaplicarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 20% tuturor beneficiarilor, neactualizarea normei lunare de hrană, în raport cu indicii preţurilor de consum stabiliţi de INS, neîncadrarea unitară a personalului contractual în grupe de muncă, precum şi neactualizarea calculului indemnizaţiei lunare de chirie.

Duminică seară, FSANP a anunţat că şi angajaţii din penitenciare se alătură protestului SNPPC, cerând “deblocarea salariilor si pensiilor, actualizarea normei de hrană şi de echipare la nivelul anului 2022”.

“Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că, prin lipsa de interes a guvernanţilor faţă de structurile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, clasa politică urmăreşte deprofesionalizarea şi slăbirea autorităţii oamenilor legii în faţa infractorilor. Combaterea criminalităţii, siguranţa naţională, liniştea publică şi protecţia cetăţeanului nu se pot realiza cu un poliţist lipsit de dotări tehnice, fără acces la pregătire profesională eficientă, epuizat de sute de ore suplimentare şi fără sprijin real din partea factorilor de conducere. În concluzie, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) este de părere că, În România, nu se poate vorbi de stat de drept, atâta timp cât angajaţii din poliţie şi din penitenciare nu sunt plătiţi în mod corespunzător şi nu sunt instruiţi să aplice legi eficiente în combaterea criminalităţii. Pe termen mediu şi lung, cetăţeanul va deconta aceste lipsuri, iar infractorii vor profita din ce şi ce mai mult”, potrivit unui comunicat al sindicaliștilor.