Confidenţialitate

Angajările în sistemul public vor fi înghețate începând cu data de 15 mai | AUDIO

Cel puțin aceasta este intenția Guvernului, care a amânat astfel cu două săptămâni această decizie agreată deja în coaliție. În schimb, supraimpozitarea veniturilor mari ar putea fi la rândul ei amânată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unor surse guvernamentale, ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare ar urma să intre în vigoare de la jumătatea acestei luni, de pe 15 mai.

Asta dacă săptămâna viitoare va exista un acord final asupra măsurilor deja discutate în cadrul coaliției aflate la guvernare.

Vorbim despre blocarea anul acesta a angajărilor la stat, cu excepția domeniilor Educație și Sănătate, înghețarea salariilor în sistemul public, reducerea cheltuielilor cu 10% în toate instituțiile statului și interdicția pentru o persoană de a face parte din mai multe Consilii de Administrație în cadrul companiilor de stat.

Important de precizat, supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul președintelui României, o măsură intens dezbătută în ultima săptămână, nu va fi introdusă prin această ordonanță de urgență.

Surse guvernamentale au explicat că această măsură, dacă va fi în final agreată, va fi introdusă prin lege dezbătută în Parlament.

La fel cum tot prin lege va fi adoptată și interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat. Nu există un orizont de timp însă pentru niciuna dintre aceste măsuri.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mircea Coșea: Creșterea economică a României, doar pe hârtie. România nu mai poate fi reparată, ci reconstruită pentru că avem probleme de structură | VIDEO