Confidenţialitate

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: Românii vor putea călători fără vize în următorii 2-3 ani dacă ne punem serios pe treabă | VIDEO

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Cât vor mai sta românii la coadă pentru viză și care este statusul programului Visa Waiver? „Acest program nu este un cadou. Există 40 de state care se bucură de acest privilegiu, deci este o categorie foarte selectă. Orice țară care dorește să fie parte a acestui program trebuie să îndeplinească niște condiții foarte specifice”, iar România este foarte „avansată pe criteriile de securitate. Sperăm că această foarte de parcurs să o putem finaliza până la finalul anului fiscal american”, a explicat Andrei Muraru la Europa FM. Mai mult, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii a spus că românii ar putea călători fără viză în următorii 2-3 ani.

„Acest program nu este un cadou, nu este un premiu pentru nimeni. Există 40 de state care se bucură de acest privilegiu ca cetățenii lor să nu mai aibă nevoie de viză petru a intra în Statele Unite, deci este o categorie foarte selectă. Din Uniunea Europeană fac parte aproape statele, mai puțin România, Cipru și Bulgaria. Deci este un sistem de securitate a frontierelor care contribuie la întărirea securității și prosperității a Statelor Unite.

Nu există beneficiari speciali ai acestui tratament. Israelul nu este parte a acestui program, deci cetățenii statului Israel au nevoie azi – și Israelul este un partener strategic deosebit deosebit de important al Statelor Unite ale Americii – nu doar în Orientul Mijlociu, ci și global nu este parte a acestui program și face eforturi susținute de câțiva ani pentru a intra în acest program.

Deci orice țară care dorește să fie parte a acestui program trebuie să îndeplinească anumite condiții foarte specifice. Le-aș spune eu prevăzute de legislația americană – o lege care a fost votată acum aproape 40 de ani în 1986, deci aceste condiții acoperă pe de-o parte o gamă largă de domenii din sfera securității, integrarea frontierelor, integritatea frontierelor, sistemul de emitere a pașapoartelor, regimul cetățeniei, schimb de informații privind terorismul sau crima organizată plus un criteriu al ratei de refuz al cererilor de vize care nu trebuie să fie mai mare de 3% din totalul cererilor de viză depuse de cetățenii români – în cazul nostru în cursul unui an fiscal”, a explciat Andrei Muraru la Europa FM.

Ambasadorul României în SUA: Sperăm să finalizăm foaia de parcurs până la final de septembrie

„Noi suntem – în momentul acesta – foarte avansați pe criteriile de securitate și cooperarea română – americană în domeniul securității, aplicării legii, schimbului de informații. S-a făcut o foaie de parcurs. Nu există doar o instituție, există mai multe instituții românești care colaborează și care lucrează în aceste direcție – Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Român de Informații, Ministerul Justiției și, de partea cealaltă, partenerii americani – Departamentul de Stat, Departamentul Securității Naționale și așa mai departe.

Noi sperăm că această foaie de parcurs – cu eforturile care se fac – am putea să o finalizăm până la finalul acestui an fiscal. Anul fiscal în America începe la 1 octombrie, deci până la sfârșitul lui septembrie. Deci să ne rămână doar această componentă a ratei de refuz”, a mai explicat Andrei Muraru la Europa FM.

Ambasadorul României în SUA: Guvernele României nu au făcut mare lucru să putem scădea această rată de refuz. Și nici în momentul acesta nu se face nimic

„E a fost anul trecut mare – 17% – din cauza pandemiei. O situație bubble, cum spun americanii – o situație cu totul excepțională care sa regăsit și la statele din jur: Moldova, Serbia, Cipru, Israel. În primul rând pentru că există cam 50.000 de aplicații ale cetățenilor români în fiecare an – vorbesc de anul 2019, înaintea pandemiei. Rata de refuz a fost de 10,17%”, a mai spus Andrei Muraru la Europa FM.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru: „Vreme de 9 ani, noi am fost blocați la această rată de 10%, deci între 9 și 11% și, din punctul meu de vedere, guvernele României nu au făcut mare lucru să putem scădea această rată de refuz”.

Mădălina Dobrovolschi: Și acum se face?

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru: „În momentul acesta nu se face. Căutăm cea mai bună soluție pentru că aceasta nu este o soluție miraculoasă. Polonia a avut această campanie de conștientizare și o cooperare extraordinară în 2019 și au reușit să scadă rata de refuz de la 5-6% la 3%, deci nu putem facem acest lucru într-un an, dar îl putem face în 3 ani. Dar dacă nu se vor asigura resurse pentru această operațiune, care implică numeroase instituții, este un efort bugetar consistent. Gândiți-vă că Ministerul Afacerilor Extern are un buget de 0,08% din PIB, nu se vor putea face pași în această direcție”.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru: Cred că dacă ne vom pune serios pe treabă, în următorii 2-3 ani românii vor putea călători fără vize

Mădălina Dobrovolschi: Cu alte cuvinte, este o chestiune de voință politică la mijloc.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru: „Absolut. Deci lucrăm cu colegii noștri americani să înțelegem împreună ce pași trebuie făcuți ca numărul cererilor respinse să scadă. Mizăm și pe responsabilitatea individuală a foecărui român care depune o cerere de viză la Ambasada Americană. Am descoperit că oamenii au o înțelegere foarte limitată a ceea ce înseamnă această aplicație – există aici și o responsabilitate a autorităților americane.

Oamenii – în proporție mare – nu știu cum să aplice pentru aceste de viză de scurtă ședere până la 90 de zile pentru că cine ar da 160 de dolari taxă de interviu știind că are foarte mari șanse să fie respins, neîndeplinind anumite criterii? Deci noi sperăm ca să existe această înțelegere, că există o interacțiune foarte consistentă cu agențiile americane responsabile, dar este important ca atât noi, cât și partenerii americani să lucrăm îndeaproape și să investim resurse. […] Cred că dacă ne vom pune serios pe treabă, în următorii 2-3 ani românii vor putea călători fără vize”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și:  Ambasadoarea SUA la NATO, întrebată dacă vreun aliat ar putea vinde nave României: „Evaluăm aceste nevoi” | INTERVIU