Confidenţialitate

Anchetă la școala din Sectorul 1, unde un elev de 10 ani ar fi fost agresat sexual în toaleta instituției. Mama copilului: „Noi am aflat prea târziu. Am văzut comportamentul copilului” | AUDIO

Este anchetă la o școală din București, unde un elev ar fi fost violat de două ori de colegii săi, prima oară când avea 8 ani. Faptele s-ar fi petrecut în toaleta Școlii „Nicolae Titulescu” din Sectorul 1. Revoltați, părinții tuturor copiilor care învață aici au protestat luni în fața unității de învățământ și au cerut socoteală conducerii în legătură cu cele întâmplate. O echipă de control a Inspectoratului Școlar al Capitalei face verificări, iar la școala din centrul Capitalei au venit azi și reprezentanții Ministerului Educației.

Mama copilului agresat sexual: „Noi am aflat prea târziu. Am văzut comportamentul copilului”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primul caz de viol s-ar fi petrecut în 2022, pe când băiatul agresat avea 8 ani. Mama acestuia a povestit că a aflat abia după 3 săptămâni ce s-a întâmplat și a sesizat atunci conducerea școlii și poliția:

„Copilul meu a fost abuzat în toaleta școlii. Noi am aflat prea târziu. Am văzut comportamentul copilului, am sunat-o pe psiholoaga copilului. Am ajuns la poliție. Doamna directoare n-a sunat dânsa poliția. Noi am sunat poliția de acasă. Doamna directoare, când am venit în septembrie să văd dacă s-a făcut anchetă, dânsa zice că nu s-a făcut nicio anchetă. Agresorul e clasa a VIII-a. Copilul meu e clasa a II-a acum”, a spus mama copilului abuzat sexual.

În primul caz, dosarul a fost clasat. Violatorul, în vârstă de 11 ani, era prea mic pentru a răspunde penal. Al doilea dosar a fost deschis în decembrie anul trecut, când același copil a fost agresat sexual de un elev mai mare. Cercetările sunt în plină desfășurare. Și Inspectoratul Școlar al Municipiului București a început o anchetă, a spus inspectorul șef, Vlad Drinceanu, după vizita la Școala „Nicolae Titulescu”.

„Am format o echipă de control. Nu a fost nicio sesizare. La Inspectoratul Școlar a fost depusă sesizare astăzi, la ora 08:50”, a declarat Florin Drinceanu, inspectorul școlar general al municipiului București.

Ministerul Educației spune că nu știa nimic despre cazul de abuz împotriva elevului

Nici ministerul Educației nu știa despre cazurile de viol, a spus secretarul de stat Sorin Ion, care a precizat ce explicații a avut directoarea unității de învățământ în legătură cu cele întâmplate:

Jurnalistă: „Mama copilului are documente de la INML care atestă că fiul ei a fost agresat în această școală”.

Sorin Ion, secretarul de stat în Ministerul Educației: „Eu am alte informații. Ministerul Educației nu a fost sesizat nici în 2022, nici acum”.

Îngrijorați, după ce au aflat de la televizor despre cele întâmplate, părinții s-au adunat în fața școlii pentru a cere explicații din partea conducerii:

„Chiar am spus că sunt din comitetul de părinți și a spus că nu este relevant asta, că nu sunt președintele clasei. Ba chiar m-a întrebat de la ce clasă sunt, ceea ce nu mi se pare relevant de la ce clasă sunt sau cum mă cheamă. Sunt un părinte, iar dânsa este doamna director. Au încercat să insinueze că informațiile nu sunt adevărate”, a declarat un părinte.

În cele din urmă, o delegație a părinților a intrat să discute cu directoarea școlii.

Linie telefonică gratuită pentru raportatea și prevenirea cazurilor de violență și abuz împotriva copilului: 119

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Protest al părinților la o școală din București, după ce un elev de 10 ani a fost violat în toaleta școlii de colegi mai mari. Ministerul Educației susține că nu a fost sesizat | AUDIO