Confidenţialitate

Anca Stamin, Salvați Copiii România: Nevoile refugiaților diferă în funcție de fiecare familie | VIDEO

Anca Stamin, reprezentant al organizației Salvați Copiii România, a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Care este situația copiilor din Ucraina și cum îi putem ajuta și integra în societatea românească.

Anca Stamin a spus că nu există date cu privire la numărul copiilor, ci date cu privire la numărul cetățenilor ucraineni care intră în România și ies din România: „Au intrat 425.000 de cetățeni ucraineni de la începutul crizei până acum, aproximativ, și au ieșit 304.000 de persoane. Doar că această din urmă statistică nu este actualizată chiar la zi, nu este disponibilă la zi. Doar că nu se știe câți dintre aceștia sunt copii și câți sunt adulți. Însă, experiența noastră directă pe teren ne-a arătat destul de bine cum stau lucrurile, că marea majoritate sunt mame însoțite de mai mulți copii – am întâlnit mame singure chiar și cu 6 copii – mame care alături de ele, pe lângă copii, mai aveau un bunic sau o bunică în vârstă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cât despre nevoile pe care le au aceștia, Anca Stamin spune că diferă de la o familie la alta.

„Sunt mame și copii care au nevoie de produse și tipologia lor este extrem de diversă – de la produse alimentare până la produse de igienă și produse pentru bebeluși și diferite alte obiecte necesare. Dacă ne gândim că au plecat doar cu niște bagaje și sunt o mulțime de lucruri pe care nu le poți lua cu tine”, a mai spus Anca Stamin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Integrarea copiilor orfani din Ucraina în serviciile noastre sociale

Anca Stamin a explicat că orfanii sunt preluați de Protecția Copilului și sunt integrați în sistemul de protecție specială din România. A mai spus că nevoile sunt foarte mari și dacă ne referim la copiii care vin cu mamele lor.

„Nevoile sunt foarte mari și dacă ne referim la copiii care vin cu mamele lor. Și noi am fost prezenți în vămi din primul moment. am acordat asistență umanitară, am acordat consiliere informațională, informațiile fiind un element esențial cu privire la ce pot face mai departe – unde pot merge, mijloace de călătorie, procedură de azil și alte lucruri”, a spus Anca Stamin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Citește și: Salma, tânăra din Tunisia care urma să termine facultatea în Ucraina: Am mers 17 kilometri pe jos, cu valiza, prietenii mei nu mai au nimic | VIDEO